Skrevet af

Steven Kronholm, Infrastructure Specialist

Videokonference, telepresence og andre teknologier, der gør det muligt at mødes virtuelt, har siden midt-00’erne været populære. Men det kan være svært at få øje på den egentlige innovative fremgang. Der er stadig issues med tilkobling og brugerflader – og der er kabler overalt. Og så er der selve platformen, hvor markedet er præget af en dominans fra få spillere. Men skal man vælge udstyr efter platform?

Ikke hvis du spørger Logitech, som nu introducerer en linje af mødeudstyr, som kan lidt af det hele – og dét har vi bedt en kyndig ekspert kaste et skarpt blik på. 

Logitech er ingen ny spiller på mødeudstyrs-markedet. Dét er kun en fordel, da erfaring med brugernes oplevelser er den gældende møntfod her! Når vi mødes virtuelt, skal det være nemt, hurtigt og stabilt. Og lige præcis i mødesituationer, hvor kalender- eller præstationspres kan være nøglebetingelser, er vi som brugere ikke altid udstyret med en pyt-knap. Vi stiller høje krav til mødeudstyr. Det er nemlig kollektivt spild af tid, hvis det ikke spiller – for møder er omkostningstunge. Altid. Disse faktorer havde Logitech in mente, da de støbte deres helt egen mødeserie, Logitech Tap. Vores anmelder er i hvert fald begejstret. ”Den er lige til at tap’pe ind i”, lyder det.

Egen kontrolenhed & eget tilbehør

Infrastructure Specialist i edgemo, Steven Kronholm, har haft fornøjelsen af både at installere og anvende Logitech Tap. ”Helt overordnet er Tap og Logitech’s Room Solutions for Microsoft Teams skridtet videre fra deres Smartdock. Der er nemlig ikke tale om en ny version, men i stedet om en helt ny løsning. Hvor forrige version var baseret på en Microsoft Surface, har Logitech nu udviklet sin egen kontrolenhed, der kobles på en kompakt pc - fx en Intel NUC eller en Lenovo Tiny Form Factor - og let gemmes af vejen", siger Steven og fortsætter: "Ydermere er der til Tap udviklet kamera, mikrofoner og højtalere fra de nye serier Rally og MeetUp” fortæller Steven.

Fra Skype til Teams – med mere

Logitech's Smartdock var målrettet Skype, og man var i udgangspunkt låst på pc’en. Nu kan man forbinde flere typer enheder og placere kontrolenheden, hvor man vil. Og når vi siger Skype, skal vi også se på den udvikling, platformen og Logitech har været igennem. Skype var baseret på tale, senere kom der video på. Derudover kunne alle jo ”tappe” ind i Skype. MEN i dag snakker vi Skype for Business (lidt endnu) og Teams, der er en cloud-platform. Og cloud rimer på licenser. Sådan cirka. Så hvordan skærer man lige dén?

Licens til at mødes

Ifølge Steven er brugen af Teams på fx Logitech’s Tap gjort noget nemmere, da der nu er udviklet en dedikeret mødelokalelicens. Det koster dermed ikke en brugerlicens at sætte et mødelokale op længere. ”De specifikke licenser til mødelokaler giver meget mere mening”, siger Steven. ”Fordi en mødelokalelicens også understøtter flere funktioner rettet mod det mødeudstyr, man bruger. Længere er den egentlig ikke. Det er ikke de store beløb, man sparer – med mindre man er en enterprise-virksomhed, men det er brugen af systemet, som er gevinsten”.

Logitech’s Tap kører i sagens natur på Microsoft Teams Room System, som er opgraderingen fra det tidligere Skype Room Systems. Men du skal stadig vælge, om den primære platform skal være Skype for Business eller Teams. Faktisk kan du også helt fravælge Teams til fordel for en helt anden platform som fx Google eller Zoom. Funktionerne i det nye system vil de fleste kunne genkende: Du booker dit møde i Outlook og vælger dit mødelokale. Herefter dukker mødet op på din Logitech Tap. Når du møder op, klikker du bare ”deltag” på Tap-skærmen.

På den måde er alt ved det gamle, forklarer Steven: ”Fysisk tager Tap’en sig noget anderledes ud end forrige udgave, men det er præcist samme software, som hvis du opdaterede din SmartDock i dag. Men det er klart, at softwaren er udviklen til Tap’en, så der er en god samhørighed – og ydermere kan du lægge jeres Teams Room Systems-image på den, så billedet er jeres eget”.

Logitech: ”Vi er ret tilfredse”

En producent er i sagens natur sjældent utilfredse med sine produkter, men vi har alligevel bedt Mads Christiansen fra Logitech om, frit fra leveren, at give Tap-serien et ord med på vejen:

”Jeg vil ikke komme så meget ind på form og funktion, for det er i en liga for sig. I stedet vil jeg fremhæve vores integration med Microsoft. Det er et kendt faktum, at hvis man taler ind i Teams-cloud-systemet, så koster det på licenserne. Men hvad licenser angår, er du home safe. Du slipper for ekstra licenser – og også for at inddrage proprietære systemer og tredjeparts-software. Så vi er ret tilfredse”.

Forskellige behov og løsninger

Tager vi et kig på den fysiske side af sagen, er Tap-serien ifølge vores anmelder en markant opdatering. Lad os få et overblik over, hvad serien bringer for dagen. Udover kontrolenheden er der to forskellige kameraer:

Små lokaler, op til 4 personer: Logitech MeetUp
MeetUp er en kompakt enhed med kamera, mikrofon og højttaler i ét. Den kan monteres på væggen over eller under skærmen.

Lidt større lokaler, op til 8 personer: Logitech Rally
”Rally har et kamera, en mikrofon og en højttaler. Her er der tale om et yderst lækkert Ultra HD-kamera, som, hvad baggrundslys og sidebelysning angår, er noget nær second to none. Det har også zoom og panorering, en vægmonteret højttaler og en 'mikrofon-skildpadde' til bordet”, siger Steven.

Store mødelokaler: Logitech Rally + ekstra mikrofon og højttaler
Her bruges også Rally-kameraet med mikrofoner og med 2 højttalere i stedet for kun en. En lille bonus er, at Rally-mikrofonerne kan kobles sammen og dermed dække et langbord.

”Jeg kan godt lide, at Rally-systemet er bygget op omkring hubs. På den måde har man en bord-hub, hvor man kobler mikrofonerne til, en skærm-hub, hvor højttalere og kamera kobles til, og til sidst Intel NUC pc’en, hvor alt samles. Det gør, at man - med kun to synlige kabler - kan koble det hele sammen. Altså ingen kabelsuppe – og det er noget mange producenter ellers har kæmpet med. Der er også skjulte ophæng til højttalere osv. Og selvfølgelig kan man besvare opkald og afvikle møder med systemets fjernbetjeninger”, lyder det fra Steven.

Et system for alle

Der er ingen, der har patent på at have fede mødelokaler – det er noget, langt de fleste virksomheder investerer i nu om dage. Og vi stiller høje krav til vores virtuelle møderum, til adgangen og betjeningen af dem. Tap fra Logitech besvarer mange af de hårdeste krav og parametre med et system, der kombinerer form og funktion – og henvender sig til alle uanset branche, og uanset om du bruger Teams, Google eller Zoom. Valget er dit. Og dét begejstrer Steven, som får anmeldelsens sidste ord:

"Alt i alt synes jeg, at Tap, MeetUp og Rally er gode opgraderinger fra SmartDock. Det hele er mere gennemført og robust, og det leverer en rigtig god billed- og lydkvalitet. Det er noget mere lækkert - især når den integrerede bevægelsessensor i Tap’en tænder for skærmen, når du nærmer dig."

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.