Det er ikke svært at se, at JP | Politikens' it-supporter, Jens Mogensen, er en garvet anmelder. Med 22 års erfaring som spil- og filmanmelder var det en smal sag for ham at  teste og anmelde Samsung Galaxy Z Flip3. Jens er også iPhone-bruger igennem mange år, så vi var spændte på at se, hvad han sagde til skiftet til Android.

I edgemo anmelder vi ofte produkter og løsninger. Det er edgemo-folket selv, der tester, vurderer og skriver anmeldelserne. Det gør vi, for at du kan få en idé om, hvordan produktet fungerer, hvem det passer til, og om det lever op til producentens ord. Men i juni 2021 tog vi skeen i den anden hånd og udskrev en konkurrence, hvor vores kunder kunne ansøge om at teste og anmelde et nyt produkt. Det var så stor en succes, at vi i december gentog. Og resulatet ser du herunder, nemlig i Jens' anmeldelse af Samsung Galaxy Z Flip3.

Jens fra JP | Politikens Hus anmelder Samsung Galazy Z Flip3

"Hånden på hjertet, jeg troede aldrig jeg ville blive en Android-mobilbruger. Efter udelukkende at have haft iPhones siden min første smartphone (iPhone 3GS i 2009), må man sige, at jeg er inkarneret Apple-bruger. Nysgerrigheden efter at prøve ”den anden side” har det været småt med, da jeg funktionelt aldrig følte, at jeg manglede noget, og de historier, man hørte om mindre stabilt operativsystem og dårligere usability, var ikke ligefrem fristende.

Men efter alle de år meldte spørgsmålet sig, om ikke børnesygdommene efterhånden var en saga blot. Stort set alle bruger jo deres smartphones til de samme kerneopgaver, og de fleste apps findes til begge platforme, så hvor stor kunne forskellen egentlig være? Og med mange års it-support under bæltestedet , burde det vel være en smal sag at lære et nyt operativsystem at kende. Da jeg fik mulighed for at teste Samsung Galaxy Z Flip 3 5G var det en perfekt lejlighed til at se, om brugen af deres moderne take på en klap-telefon var et hit.

De første to uger var jeg langt fra overbevist

Grundlæggende var der ingen massive forskelle, blot mange små. Den mindre låste natur af Android betød, at der var flere steder, man kunne sætte indstillinger i stedet for den mere centraliserede natur af iOS. Det gjorde det mindre intuitivt at finde ud af, hvorfor visse notifikationer opførte sig som de gjorde (lyd ved ny mail? Nej tak. SMS? Ja tak). At downloadede apps ikke lagde sig på hjemmeskærmen, men at der skulle swipes ned for at finde dem, krævede også lidt tilvænning. Omvendt, så var det faktisk rart at have de dedikerede knapper i navigationsbaren i bunden til Seneste Apps, Home og Tilbage. Da skærmen i udfoldet stand er meget stor, føltes det ikke som spild af skærmareal.

Oplevelsen af hardwaren

Med en Motorola Razr i min fortid (min første mobil faktisk) vinder Flip 3 store nostalgipoints ved at være en klaptelefon, og de første mange gange, man klapper den op og i igen, så virker det som ren magi, at selve skærmen kan foldes ud. Men er det en ren gimmick? Her var jeg faktisk meget i tvivl i starten. Det skal siges, at jeg var på juleferie da jeg fik telefonen. Efter at jeg kom tilbage på arbejdet, gik jeg fra ”det er da meget smart men…” til ”ok, det er faktisk ret genialt”. At rende rundt med en telefon i lommen, der fylder mindre end de mindste moderne smartphones, men kan klappes ud til at have en 6,7” skærm, er virkelig nyttigt - især når man er på farten. Jeg elskede min iPhone 6+ i sin tid… når jeg havde den i hånden – i lommen var den irriterende stor. Flip 3 løser dette problem.

For øvrigt, når man kigger direkte på skærmen, så kan man faktisk slet ikke se skærmfolden. Den fremstår vitterligt som én stor skærm, hvilket er imponerende og hiver gevaldigt op på lækkerhedsskalaen. Kun hvis man ser den fra en anden vinkel eller en refleksion lige rammer rigtigt, er det synligt, at der er en grænse. Man kan mærke den som et blidt bump, når man kører fingeren henover den, men efter en måned med telefonen må jeg sige, at det ikke irriterer det mindste.

Den sammenklappelige natur betyder også, at den store 120hz AMOLED-skærm er automatisk beskyttet, når man tager mobilen op ad lommen. Flip 3 er umanerligt glat, så et cover kan varmt anbefales og ja, man KAN godt få covers til den, selvom den folder sammen. Her skal det nævnes, at der også er en lille skærm på bagsiden af telefonen (beskyttet af Gorillaglas). Med sine 1,9” er det begrænset, hvad man kan bruge den til, men det er en fin måde at skippe til næste musiknummer, vise notifikationer, såvel som se hvem der ringer, uden at man behøver at klappe telefonen op. Tager man kaldet (et swipe), så går den automatisk på højttaler. Coverskærmen kan også bruges til at vise preview feed fra det primære kamera, så man kan snildt tage selfies i god kvalitet. Apropos kameraet, så er det ganske udmærket for en moderne smartphone. Det halter lidt bagefter Apple's modeller hvad angår mørke områder, men det vil rigeligt dække de fleste brugeres behov.

Næst efter den foldbare skærm er min yndlingsfunktion powerknappen, som dublerer som fingerprint sensor. I disse masketider er det virkelig fedt, at der både er ansigtsgenkendelse og fingerprint. Ikke mindst fordi ansigtsgenkendelsen hver 24. time insisterer på at få PIN-kode, før den vil virke igen. Både ansigtsgenkendelse og fingerprint er ekstremt responsive, og da man kan have begge dele aktiveret samtidigt, så er det altid lynhurtigt at låse op, da den naturlige hvileposition for højre tommelfinger, når man holder telefonen, er på powerknappen.

Som nævnt i starten af anmeldelsen var jeg ikke solgt til at begynde med. Meget af årsagen var gammel-sur-mand-syndromet (”det er anderledes, humbug!”). Jeg var faktisk overbevist om, at jeg ville vende tilbage til min fire år game iPhone XS (som faktisk har et bedre kamera) på grund af alle forskellene i usability. Efter at det blev hverdag, og jeg begyndte at anvende den jævnligt til dagligdags ting såsom mail, kalender, Slack, Teams, rejseplan, NemID, authenticator app etc., begyndte jeg at gå på opdagelse i, hvad der ellers var muligt.

Vække skærmen via berøring (ikke tryk) på powerknappen? Vække skærmen via berøring af den? Fjerne de tre navigationsknapper til fordel for swipes, så der er endnu mere skærmareal? Gøre tastaturet større? Det og meget andet er muligt at aktivere.

Fra skepsis til solgt

Som det nok kan fornemmes, er jeg gået fra en vis mængde (uretfærdig) skepsis til at være solgt. Der er minusser – den foldbare natur gør, at der er mindre plads til batteri end andre telefoner med stor skærm, og det kan mærkes. Jeg er dog ikke i nærheden af at være bange for at løbe tør med mit forbrug, men har du en del konstant synkroniserende apps, kan det måske være et issue. Telefonen ser lækker ud, men er forfærdeligt glat at holde på, så et cover er et must, men det er på linie med stort set alle andre moderne mobiler, så det er mere en kritik af trenden fremfor Flip 3.

Derudover, så er mine andre bekymringer gjort til skamme. Android er ikke helt lige så lækkert og intuitivt at finde rundt i som iOS, men det er meget tæt på og blot et spørgsmål om tilvænning. Man kan også indstille næsten alt til at opføre sig ligesom på en iPhone, hvis man ønsker det. Den foldbare skærm er en genistreg for brugere, der godt kan lide at bruge en stor skærm, men ikke gider mærke den i lommen, og coverskærmen sørger for man ikke behøver spilde tid med at folde den ud til de mest simple handlinger.

Vil man have en stor telefon med masser af performance, 5G funktionalitet, en fremragende skærm, såvel som en form factor, der overgår alle konkurrenter, så er Samsung Galaxy Flip 3 5G et fremragende bud."

Og dermed slutter Jens' anmeldelse. Vil du vide mere om Samsung Galaxy, så tøv ikke med at kontakte os eller udfylde formularen herunder.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.