Skrevet af

Casper Lenander Jensen, Head of Cloud Products

Der er kamp om brugernes gunst, når det kommer til it-udstyr og tech-gadgets generelt. I særdeleshed på markedet for premium-produkter er kampen, ligesom produkterne, i en klasse for sig. Alle kneb gælder, og brand-overbevisning og ja, næsten religion, spiller ind. I Microsoft’s Surface-univers findes en linje af bærbare, som – ifølge vores to begejstrede anmeldere – måske markerer en ny retning. Det er ikke (kun) en snak om lir, men også om den moderne arbejdsplads og brugeroplevelse. Vi giver ordet til Casper Lenander.

Jeg bør nok indledningsvist advare. Jeg har ikke med Surface-evangelister at gøre, da jeg  tager andre producenters devices i brug, men jeg er Microsoft Surface-fans. Til gengæld kommer det ikke ud af ingenting: Jeg har med to af nationens skarpeste teknologikyndige konsulenter at gøre. Med så årelang en erfaring at jeg kan garantere, at der ikke er tale om en hurtig, fiks forelskelse. Der er tyngde og tusinder af timers test som base for denne anmeldelse.

”Den fornemmelse, mange får, når de har et High-end Apple-produkt i hånden – det er den fornemmelse, jeg får med Surface”, konstaterer Casper.

”Der er sgu noget over slebet titanium”

Navnet (Surface) apropos, så starter vi på overfladen. Fair nok, da det jo er dét, øjet rammer først. ”Der er sgu noget over slebet titanium. Ikke aluminium, men titanium. Det oser af premium, og den direkte konkurrent er naturligt nok Apple”, siger Casper og fortsætter: ”Hvis der er noget, der er dårligt, så er det prisen. Men det er jo præmissen med den slags produkter”. Men herefter skynder Casper sig ned under overfladen og ned i teknikken og funktionaliteten, uden at vende tiltage til overfladen og signalværdien i det slebne metal. Det er alt andet lige det indre, der tæller.

En halv virkelighed

Casper Lenander kryber til korset: ”Jeg har været bruger af MacBook, før jeg hoppede over”, fortæller han. ”Mange gik jo – og gør det stadig – med de lækre MacBook Pro eller en Air-model, men kørte alligevel Office på dem. Og ja, noget virker, men du får kun den halve virkelighed. Mac er ikke udviklet til Office-brugere. Jeg vil ikke kunne gå tilbage til Mac uden at frustreres. Og det handler ikke kun om touch-delen, som man jo i dag får i mange pc’er, men Surface’n kan noget ekstra på funktion, som manifesterer premium-prædikatet”. 

Pennevenner

Både Casper og Jesper er blevet venner med deres Surface laptops, og der er især én funktion, som har hjulpet venskabet på vej: Pennen. En Microsoft Surface-pc kommer med en touch-skærm, som på nogle modeller kan tages af, og så en pen: Et skriveredskab. ”Pennen er helt væsentlig”, siger Casper. ”Den bringer os tilbage til noget i retning af en notesbog. Det er kontakten mellem hånd og maskine, som her går op i en højere enhed”. Jesper supplerer: ”Hele interaktionen med en pen kan give værdi. Jeg er af den gamle skole og kan godt lide at skrive med en blyant, og Microsoft har næsten genskabt følelsen af det ru papir. Jeg har ikke underskrevet noget som helst på papir i to år. Ikke engang min ansættelseskontrakt med edgemo”, lyder det.

”Jeg var tit ham, der printede et dokument og mærkede passager af med en pen”, siger han og fortsætter, ”Det gør jeg også i dag med min Surface Pro, hvor jeg tager tastaturet af, lægger den på bordet og bruger den præcist som et stykke papir – og med OneDrive har jeg alle mine ting med. Og arbejder du direkte i OneDrive, kan du lade kunden arbejde i dine noter også”.

Mødevenlig PC

Har du oplevet, at der ved nogle møder er forbud mod at have laptops fremme? Her kan en Surface ifølge vores anmeldere være en løsning. ”I mødesituationer kan en Surface mange ting, som er unikke. Når man skal præsentere, kan den skabe fornemmelsen af at tegne på et whiteboard – det, du skriver på den, bliver vist på en skærm eller en projektion”, siger Casper.

”Den lader sig jo skille helt ad – og med det tablet-lignende format og pennen, så er du klar til at præsentere”. Casper uddyber: ”Hvis du laver en powerpoint i Windows 10 og præsenterer fra et Surface-device, så er pennen en presenter, så du skal ikke stå med mus, ledninger eller anden præsensations-grej”.

”Når du har et møde, så kan du blot lægge den helt ned i stedet for at gemme dig foran de andre mødedeltagere, som man jo let gør med en skærm slået op. Jeg har været til mange møder, hvor man ikke må have pc’er med. Her bliver formfaktoren interessant, for her må man oftest gerne tage et device med, som kan lægges fladt ned – et notetagnings-device.

Unik sammenhæng med Office 365

”Office 365 og Surface er bare bedre sammen”, slår Casper fast. ”Når de nye Microsoft-opdateringer kommer, er det sjældent, at Surface ikke får dem først. Der kan gå måneder, hvis du har et tredjepartsprodukt. Og når du fx skal starte en ny Surface op og oprette bruger etc., så skal du næsten ikke gøre noget – jeg kan skabe et ny Surface-device direkte fra vores MDM-miljø. Det kan jeg IKKE fra devices fra andre produkter. Det giver en brugeroplevelse. Management-delen er i sig selv også et premium-produkt. Fordi det er et Surface-produkt, kan det rulles med Autopilot. Ser man isoleret på touch-delen, så er Microsoft bare længst fremme. Funktionerne er bundet helt ind i Office 365 og deres økosystem”.

Konklusion: Det handler ikke om at eje markedet

Ifølge Casper Lenander er modeller som Surface Book og Surface Pro slet ikke sat i søen for at eje markedet. Dertil er de i hans optik for premium og niche. ”Disse maskiner bruger Microsoft til at sætte en retning for den moderne arbejdsplads – og for at sætte retningen for OEM’erne. Og det kommer alle tilgode, når vi snakker udvikling. Men dermed ikke sagt, at de ikke kan skabe efterspørgsel med Surface-produkter. Alle Hub-modellerne er hurtigt udsolgt, og der er som regel kø til næste lancering”, slutter han.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.