edgemo deltog i sidste uge på Citrix Summit i Las Vegas. Vi bringer i den forbindelse en række nyheder fra det store partnerevent.

Ny features i StoreFront

Den kommende udgave af Citrix StoreFront giver mulighed for central styring af eksempelvis post logon-beskeder, som notifikationer til brugere ved driftsproblemer. Med lanceringen kommer også muligheden for at brande Citrix Receiver X1 fra centralt hold. Dermed kan man levere en ensartet brugeroplevelse, uanset om brugeren anvender Receiver for Web eller Native Receiver. Det nye ”X1” brugerfladedesign understøtter i øvrigt Application Folders. Versionsnummer og releasedato er endnu ikke afsløret.

XenDesktop/XenApp next release

Seneste XenDesktop-version (7.6) blev lanceret i efteråret 2014. Nu løfter Citrix noget af sløret for nye features i næste version (8?). Den største nyhed er understøttelse for virtuelle desktops med Linux OS (RedHat, SUSE). Dermed bliver det muligt at hoste flere forskellige typer desktops fra samme server.

På XenApp-fronten var eneste nye feature, Departmental Layering / App Disks. Det handler om at kunne skabe ét master-image med basis-applikationer, hvorefter specielle applikationer installeres i App Disks, som mountes på XenApp-serverne efter behov. Det baseres formodentlig på Personal vDisks-teknologien. 
Det lyder smart, men vores vurdering er, at det får begrænset anvendelse, da det både tvinger os til at dele vores hardware op i siloer – og det vil vi helst ikke – og da vi har andre og bedre alternativer i fx Microsoft’s AppV.

Lync2013 support på klientsiden var også blandt nyhederne. Du kan dog også vælge blot at benytte et andet produkt, Microsoft VDI plugin, som i øvrigt anbefales af Citrix.

Desktop Player for Windows
Citrix har i en længere periode haft Desktop Player for Mac, som tillod at afvikle en virtualiseret Windows desktop ovenpå MacOS. Det gjorde, at du kunne tage din Windows desktop med offline og arbejde på steder, hvor der ikke var internetforbindelse. Samme mulighed har vi nu fået på Windows-enheder.

Dekstop Player er et udmærket alternativ til XenClient, idet Desktop Player er en type2 hypervisor. Det vil sige at Desktop Player installeres ovenpå et operativsystem, og man undgår derved hardware-kompatibilitetsproblemer. Netop hardware-kompatibilitet er en af de helt store udfordringer ved type1 hypervisorer som XenClient.

Desktop Player er et add-on til XenDesktop og kræver en separat licens pr. user eller pr. device.

Ny version af ShareFile

Det var ikke de store afsløringer, der prægede Citrix’ fortællinger om nye features i ShareFile. Men lidt har også ret, og nyheden omkring metadata kan vise sig ganske nyttig for organisationer, som fx har med personfølsomme data at gøre. I de nuværende versioner af ShareFile ligger metadata (fx filnavne, adgangsrettigheder og krypteringsnøgler) altid hos Citrix, dvs. i udlandet. Med Restricted Storage Zones bliver det nu muligt at placere metadata lokalt. Featuren er allerede frigivet i december 2014 og leveres med ShareFile Enterprise-licensen.

XenMobile 10

Citrix teasede også med den kommende XenMobile 10. Detaljerne er sparsomme, men der skulle blandt andet være større fokus på brugeroplevelsen i administrationsdelen. Et forbedret workflow skal gøre policyoprettelse nemmere, men det er endnu ikke afsløret hvilke operativsystemer, der understøttes.  

På sikkerhedsfronten kommer der end to end FIPS-overholdelse mellem Netscaler og XenMobile server (WorxHome, WorxMail, WorxWeb, WorxNotes, WorxEdit, ShareFile and WorxDesktop). Worx suiten byder i øvrigt på en række designforbedringer.

Der blev også lovet en redesignet konsol for Enterprise Mobility Management. EMM kommer fremover til at ligge i en delt applianceboks med MDM og AppController.

HDX Insight

HDX Insight Center til Citrix NetScaler, giver nu mulighed for at monitorere ICA trafik som leveres gennem to separate NetScalere via Access Gateway Double hub. Mængden af klient operativ systemer udvides, i første omgang med support for Chromebook og Mac Receivers. Der arbejdes fortsat på support for Linux receiveren.

HDX Insight Center udvides med en række nye rapporter som bla. Giver mulighed for support for detaljeret rapportering af data fra CloudBridge.

XenServer 6.5 er ude nu

Nye versioner betyder oftest nye funktioner, men det er ikke det primære fokus i denne release. Først og fremmest er den seneste udgave af XenServer hurtigere end Xenserver 6.2 på en lang række punkter. Holdet bag har lagt stor vægt på hastighed i databehandling, throughput og netværk. Blandt andet ved at optimere på mængden af data systemet i sig selv forbruger. 

På grafiksiden er der blevet plads til 50% flere GPU-sessioner per host. Med NVIDIA GRID vGPU-kort kan flere brugere få adgang til servens grafiske ydelser. I XenServer 6.5 er der plads 96 samtidige GRID vGPU-sessioner per hos. 

Ved lanceringen af XenServer 6.2 pensionerede Citrix det ellers meget populære Workload Balancing (WLB) værktøj. Det er nu tilbage i version 6.5.  Det betyder at du nu ikke længere er afhængig af eksterne værktøjer til at styre load balancing på virtualiserede servere. 

XenServer 6.5 henvender sig primært til organisationer, der i forvejen kører XenServer, XenApp, XenDesktop, eller en kombination af de tre. 

Læs mere om XenServer 6.5's features på Citrix' produktblog

Ny infrastruktur med SanBolic

Citrix har netop annonceret opkøbet af SanBolic. SanBolic er et storage virtualiseringsprodukt, som blandt andet kan lave pooled storage på tværs af lokale diske i de enkelte hosts.

Udgangspunktet er software defined storage (ny it-lingo for virtualisering), og teknologien giver gode muligheder for at modulopbygge Citrix XenApp/XenDesktop-løsninger med lokale diske. SanBolic vil eksempelvis kunne replikere private VMs på tværs af hosts, uden brug af centraliseret storage.

Der er kun få konkrete meldinger på, hvorledes SanBolic implementeres i Citrix stack’en. En af dem er de nye Citrix WorkspacePods. WorkspacePods er pre-definerede og pre-installerede hardwareenheder, p.t. baseret på HP Moonshot. IBM og Dell ventes også at være på vej med egen hardware. Det kommer vi helt sikkert til at høre meget mere om.

Hele Citrix WorkSpace suiten har i øvrigt fået et nyt online kontrolpanel til administration. Det bliver givetvis herfra, vi kommer til at administrere WorkspacePods.

Som Citrix-entusiaster håber vi, at SanBolic bliver en del af XenApp/XenDesktop Platinum-licensen, da det vil gøre den mere konkurrencedygtig overfor VMware’s Horizon Advanced/Enterprise-licens med vSAN.

WorkspacePods, p.t. med HP Moonshot, forventes at kunne leveres til Proof of Concepts i løbet af første halvår af 2015.

HP Moonshot-baserede WorkspacePods kan skalere op til 2.000 brugere pr. chassis og henvender sig dermed mest til enterprise-segmentet. Citrix forventer dog at lancere andre WorkspacePods med mellemstore virksomheder som målgruppe.

Citrix Receiver X1 Tech Preview i Q1

En af de store udfordringer ved virtualisering på farten er dårlige forbindelser. En ustabil mobilforbindelse resulterer ofte i en uacceptabelt dårlig brugeroplevelse. Citrix brugergrænsefladen, Receiver X1, udnytter HDX Broadcast-teknologien til at løse det problem. Og nu er den næsten klar til, at vi kan komme i gang med at bruge den. Citrix annoncerede den allerede på Summit i 2014, og i år blev den så vist i næsten færdig form. Vi forventer at kunne få fingrene i den i løbet første halvår af 2015.

Citrix købte i 2014 virksomheden Framehawk, og deres teknologi er i dag blevet en del af Citrix’ HDX Broadcast. HDX Broadcast er med til at optimere og forbedre oplevelsen af at afvikle applikationer eller desktops via Citrix på dårlige forbindelser som fx 3G, 4G, satellit- eller LTE-forbindelser.

Den tekniske forklaring på den dårlige oplevelse er tab af datapakker under transmissionen - det er netop hvad Framehawk korrigerer for. HDX afvikler al databehandling lokalt på serveren og sender udelukkende skærmbilledet ud til brugeren. Framehawk optimerer både den mobile forbindelse, framerate og skærmindhold, så man får en acceptabel brugeroplevelse, selv med op til 50% pakketab.

Framehawk er designet til mobile forbindelser, men giver også et løft på almindelige trådløse netværk, der typisk kan have op til 15% pakketab.

På Summit fik alle deltagere udleveret en prototype på Citrix X1 Mouse. X1 Mouse er en bluetooth mus, der kan anvendes med iOS, hvor Receiver X1 står for parringen. Har man herudover et bluetooth keyboard, kan en iPhone eller iPad forvandles til en tynd klient, endda med ekstern skærm ved at projektere skærmbilledet ved hjælp af AirPlay eller en Lightning-til-HDMI-adapter.

På Citrix Summit blev teknologien demonstreret på iOS, men det er endnu usikkert, hvornår Receiver X1 kommer til Windows Phone og Android.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld nedenstående, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.