Skrevet af

Niels Holm, Business Manager

Morten Børsting, Infrastructure Specialist

Den 9.-11. januar 2017 afholdte Citrix sin årlige partnerkonference i Los Angeles. edgemo's Citrix infrastructure specialists, Morten Børsting og Niels Holm, deltog og fortæller her om nyhederne derfra.

Det alt overskyggende tema på konferencen var, ganske som ventet, Citrix Cloud. Citrix arbejder, ligesom Microsoft, med en cloud first-strategi, så alle nye features først udvikles til Citrix Cloud og derefter til on-premise løsninger.

Citrix løftede sløret for et endnu tættere samarbejde med Microsoft. En styrkelse efter at Citrix XenApp Express afløste RemoteApp. Nu er der endnu flere muligheder for Citrix services baseret på Azure. Har du XenApp- og XenDesktop og ønsker at migrere fra On-premise til Cloud, tilbyder Citrix nu transitions og trade-up tilbud under forudsætning af aktiv subscription advantage eller software maintenance-aftale.

Ud over at være gennemsyret af budskabet om Citrix Cloud, var der ikke de store nyhedsannonceringer på opening keynote – den nok største nyhed må siges at være købet af UniDesk.

EU Persondataforordningen (GDPR - General Data Protection Regulation), som træder i kraft maj 2018, blev naturligvis ikke nævnt med et ord på den meget amerikanske event. Selv om det ret beset kunne være anledning til en ny 'Citrix-bølge'. Men Cyber Security fylder i Citrix' bevidsthed og blev nævnt ved hver eneste Citrix-annoncering - og det understøtter meget godt formålet med Persondataforordningen.

Annonceringerne kort fortalt:

XenServer 7.1 lanceres som en LTSR version (Long Term Service Release). Det betyder, at Citrix har forpligtet sig til at supportere og vedligeholde XenServer i hvert fald 10 år frem. Det burde vist slå et søm i, at XenServer ikke er et glemt og dødt produkt i Xen-familien.

NetScaler SD-WAN kommer som en Azure Service.

Essentials editions er navnet på de Citrix-produkter, der kan købes som ’bring your license’-ydelser i Microsoft Azure. XenApp Express, der er afløseren for Microsoft RemoteApp i Azure, kommer til at hedde XenApp Essentials, og dermed er XenApp Express det kortest levende brand i Citrix’ historie. XenMobile for EMS kommer til at hedde XenMobile Essentials og gør det muligt at benytte Citrix ShareFile, og WorxHome-applikationerne fra Citrix i en Microsoft EMS-platform.

Skype for Business bliver fuldt supporteret på Rasberry Pi, i første omgang med audio og senere også med video.

ShareFile DriveMapper-klienten bliver udvidet med fuld support for OneDrive for Business. Det bliver nu muligt at supportere OneDrive for Business på XenApp/XenDesktop og andre virtuelle workloads. I stedet for at OfB sync klienten synkroniserer al data ned i den lokale profile, så bliver OfD data nu først synkroniseret on-access og kun metadata synkroniseres ved logon.

Der kommer en ny partnercertificering, der hedder Citrix Certified Service Delivery Partner, hvis formål er at vise, at partneren kan finde ud af at hjælpe kunden ud i Citrix Cloud / Azure.

Unidesk er det nye sort og næsten for godt til at være sandt

Unidesk har potentiale til at blive den bedste investering, Citrix har foretaget siden PVS. 

Unidesk er en mellemting mellem AppDisk, PvD og SCCM/MDT.

Hermed lidt highlights:

  • Alt installeres i separate lag (OS, drivers, applikationer etc.). 
  • Man vælger, hvilke lag der skal med i imaget, hvorefter dette dannes (fx en ny vDisk). 
  • Den enkelte bruger kan kun se de applikationslag, vedkommende har tildelt, når han/hun logger på.
  • Når man skal opdatere fx PVS-softwaren, er det blot at udskifte PVS-laget - man behøver ikke længere at lave reverse image. 
  • Skal man migrere fra fx VMware til XenServer eller Azure, udskifter man blot sit "platformlag".

Der differentieres mellem 4 typer lag: OS, Platform, Application og User lag.

  1. OS-laget er operativsystemet og UniDesk driveren
  2. Platformlaget er Hypervisor tools og VDA
  3. Applikationslaget er én applikation, et lag
  4. User laget er, user settings – alle ændringer foretaget af brugeren skrives her. I princippet det samme som Personal vDisk.

Når man har oprettet alle sine lag, linker man dem sammen til en ’disk’, og så bliver der produceret en vhd-fil, vmdk-fil eller hvad man nu ønsker - og så maskinen deployet.

En applikation kan ikke flyttes fra ét OS til et andet, så man skal lave et applikationslag for hvert OS man vil benytte. Men det smarte er så, at når fx HyperVisor tools skal opdateres på et PVS image, så laver man et nyt lag med de nye tool – opdaterer alle de diske, hvor de HyperVisor tools benyttes i, og så bliver der lavet nye images, der er klar til brug!

Et applikationslag kan også mountes til en bruger ved logon - på samme måde som en App-V applikation, men uden streaming overheadet.

Se mere om Unidesk på deres website

Vil du have nyhederne fra 'hestens egen mund' kan du læse Citrix' blog

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld nedenstående, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.