Skrevet af

Alex Sørensen, Infrastructure Specialist

Nyt kalenderår, ny HPE TSS konference og ikke mindst nye buzzwords. HPE kalder hvert år de dygtigste konsulenter og sælgere sammen til en teknisk "TSS" konference. I år var konferencen henlagt til Haag i Holland - ren tulipan-idyl, hvis bare marts var lidt varmere.

I 4 dage øser HPE ud af viden om, hvad der kommer til at ske på den tekniske front de næste 12 måneder. Det udmunder altid i frække buzzwords, og "helt tilfældigt" er vores daglige infrastrukturprodukter helt fantastiske til at understøtte netop disse buzzwords ;-)

I årenes løb er buzzwords forsvundet i glemslen, mens andre består i ændret form. Senest har vi hørt om fx Internet Of Things (IoT), Big Data, Software Defined og HyperConverged, men i år ser det ud til, at der er en sammenhæng - en rød tråd - i tingene.

Vi har tusindvis af apparater (IoT), der genererer bunker af data (Big Data). Vi har måttet koncentrere os om teknologier, der kunne binde apparaterne sammen, og opfinde nye disksystemer til lagring af de ekstreme mængder ustrukturerede data. Derfra gik det videre med teknologier til at analysere de store datamængder og give os viden at arbejde efter.

I år tager HPE og de andre teknologiproducenter hul på næste skridt

At lade IT-udstyret selv lære af analyserne og bruge det lærte i forskellige sammenhænge. Så årets buzzwords er Deep Learning, Cloud-Big-Data-Analytics og Artificial Intelligence (AI).

Deep Learning og Artificial Intelligence

HPE kom med en række eksempler på, hvor AI testes eller allerede er i brug, og det vil kun tage fart herfra:

  • Bilindustrien: Adskillige bilproducenter og andre aktører er i gang med test af selvkørende biler. Køretøjernes computere træffer hele tiden beslutninger, baseret på erfaringer trukket ud af enorme mængder data om kørsel. Allerede nu laver de langt færre fejl i trafikken end vi mennesker. Det kan så undre, at det er de selvkørende biler, der får køreforbud, og ikke vi langsomt opfattende mennesker.
  • Sygehusvæsenet: Du kender det måske fra skadestuen - først venter du på at komme til røntgen, derefter på lægens vurdering af billederne. De læger, der er dygtige til at fjerne svulster, er ofte også de bedste til at vurdere scanninger og spotte svulster - men det kan måske hurtigt ændre sig! For det viser sig, at computere er langt hurtigere til vurdere scanninger, hvis de er udstyret med gode kameraer og har adgang til rette data. I sammenligningstests opdager de faktisk svulster, som lægerne nok ville have overset. Det frigiver tid, så de dygtige læger kan bruge mere tid på operationsstuerne til gavn for patienterne.
  • Trafikuheld: På grund af et uheld spærres motorvejen. Det lokale beredskab har gennemført personredningen, men så går det i stå. Det skyldes, at vi gerne vil lære af vores fejl, så ved større uheld afventer oprydningen, at bilinspektører opmåler uheldsstedet m.m.. I USA forsøger man sig med droner til fotografering og opmåling. Dronerne er stopfodret med oplysninger om tidligere uheldssteder og tager selv stilling til, hvilke foto og opmålinger der er relevante. Det sparer ventetid, foruden at dronerne arbejder langt hurtigere i luften, end bilinspektøren gør på jorden. Effekten er, at oprydning af uheldsstedet kan påbegyndes langt hurtigere.
  • Produktion: HPE bruger selv Deep Learning på sine fabrikker, hvor fx de populære Proliant Servere samles. Meget af dette arbejde udføres stadig manuelt af mennesker, men i hvert produktionsled filmes udstyret bl.a. som dokumentation af serienumre på monterede komponenter. Kraftige computere sammenligner billederne med indkodede data og spotter hurtigt, hvis noget er galt. Eksempelvis hvis fx SAS-kablet er sat i port A2 men skulle have været i A1, hvis 5V-batteriet rider skævt på kanten af batteriholderen, eller hvis en kabinetdel har fået en ridse.

Mulighederne er mange, og vi vil se mange flere løsninger af denne type. HPE har dog kigget i sortimenter og defineret "Super 6" forretningsområder, som der er stort fokus på i nær fremtid. Det leder naturligvis hen imod, at endnu flere data gøres relevante og danner grundlag for Deep-Learning.

Super 6

Everything as-a-Service

Vi vil se langt flere platforme tilbudt som en service, end vi hidtil har set, og dette på bekostning af applikationer, vi ellers har drevet i egne serverrum. Filosofien bag er naturligvis, at service-udbyderne får langt mere viden om en applikation og derfor kan drive den mere stabilt. Og erfaringer kan trækkes på tværs af forskellige aaS-kunder og gøre nyudvikling bedre.

Intelligent Edge

IoT skal bindes sammen af hurtige netværk, og her kommer vi ikke uden om Aruba, der for nylig blev en del af HPE's portefølje. Men da rigtig mange dataopsamlende devices ikke er specielt datakraftige eller intelligente, er et fokusområde at indbygge sikkerhed i netværkskomponenterne. Dette sker tæt ved IoT, der så kan blokere IoT-devices, der er begyndt at sende forkerte data. Dette gælder i særdeleshed også på trådløse produkter, hvor fremmede devices skal blokeres.

Blades Plus

Den megen datakraft, der skal bruges til Deep Learning og AI, kalder på stor grad af skalering over mange noder. Vi vil derfor se at Blades og anden Converged Infrastruktur igen vinder indpas for at simplificere dette, og i den sammenhæng er HPE Synergy Bladeteknologi med sin Composable Infrastructure ikke til at komme uden om.

Gen 10 transition

HPE's generation-10-servere benytter de seneste Intel Skylake CPU'er, der med samme generation chipset giver os mere datakraft. Men HPE tilbyder også sikkerhedsfunktioner såsom signering af firmware, der kan hjælpe os med at sikre mod skadelig forandring af microcode fx ved dataindbrud.

Storage to flash

Vi er nu i 3. bølge af flashsystemernes udbredelse. Første bølge var virkelig forbeholdt de allertungeste applikationer, da teknologien var temmelig dyr. I anden bølge fik flash mere udbredelse fx som en procentvis tiering af den samlede kapacitet. Og nu må det konstateres, at flashsystemer bare er den nye normal, og at traditionelle diske kun anvendes til arkivering og lignende.

Shift to software defined

Siloerne mellem server, storage og netværk nedbrydes med øget momentum til fordel for softwaredefinerede løsninger. HPE kan med bl.a. Oneview, Simplivity, Synergy og OneSphere tilbyde løsninger, hvor compute, storage, netværk, applikation og nu også cloud nemt administreres fra en central konsol, hvor nye workloads nemt udrulles fra skabeloner og hurtige wizards.

Kontakt roligt edgemo's konsulenter, hvis der mangler Super 6 i din virksomhed!

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld nedenstående, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.