Skrevet af

Jørgen Holm, Head of Services

Niels Vejrup Pedersen, Infrastructure Specialist

Søren Lassen, Infrastructure Specialist

Hvert år drager en edgemo-delegation til verdens største Microsoft-konference, Ignite. Dette er rejseberetningen med nyheder derfra, fortalt af edgemo's konsulenter.

Årets Ignite foregik i dejlige, solbeskinnede Orlando, Florida, hvor stormen Irma og hendes søstre heldigvis kun havde efterladt mindre spor. 

Som forventet var det helt store Ignite-tema: Cloud - nærmere betegnet Azure og Microsoft 365. Men der var også nyt omkring OnPremise-produkterne, nye versioner af fx System Center og Skype for Business er undervejs.

Selv EU’s Persondataforordning fik plads i programmet, bl.a. om hvordan cloud-løsningerne på det tekniske plan kan hjælpe med overholdelse af GDPR.

For edgemo's konsulenter var det endnu engang muligheden for at komme ind under huden på Microsofts specialister og skaffe den viden, der – sammen med egen erfaring – danner baggrund for vores rådgivning om Microsoft's løsninger. 

I denne artikel fokuserer vi på nyhederne inden for følgende

Windows Server – What's next?


Niels Vejrup Pedersen, Infrastructure Specialist

Windows Server får en ny release-cyklus med to årlige udgivelser - forår og efterår - og følger dermed Windows 10. Udgivelserne tilfører en række nye features og er især interessante, hvis man kigger på Hyper-V og HCI-løsninger. Kunder med Software Assurance får mulighed for at benytte Server Core i den nye Semi-Annual Release Channel – Windows Server 1709.

Windows server – Project Honolulu

På sidste års Ignite lancerede Microsoft sine Server Management Tools (SMT) - en service, som krævede en lokal agent samt connection til Azure. I starten var dette tiltænkt Nano OS’et. På UserVoice blev der dog hurtigt stillet ønske om et produkt, der virkede bredere med flere OS og flere udgaver, og hvor det ikke var managed via Azure - altså en OnPremise-løsning (se figur). Dette er, hvad Project Honolulu omhandler – og det ser lovende ud!

Hyper Converge - Storage spaces/Failover Clustering improvements!

HCI-løsninger vækster med 65% årligt, når vi ser isoleret på Microsoft. Det er primært drevet af Storage Spaces Direct. Sammenlignes effektiviteten af den traditionelle 3-tier-arkitektur og den nye ”1-tier-arkitektur" (HCI), så har vi manglet en række funktioner, der gør HCI-business casen rigtig god, fx deduplication og compression samt kontrol over tilgængelighed. Support for Storage Class Memory er nogle af nøgleordene, der følger med her - funktioner, der umiddelbart kun kommer til den nye Semi-Annual Release Channel.

Azure/Azure File Sync


Søren Lassen, Managing Infrastructure Specialist

Ignite præsenterede mange nyheder i forhold til Azure, da det afgjort er området med flest teknologier og services inden for Microsoft's Cloud-investeringer.

Der var mange nye funktioner, men også mange inkrementelle opdateringer til services - fra forholdsvis jordnære ting som virtuelle netværk og virtuelle maskiner, til mere eksotiske ting som kunstig intelligens, herunder Cognitive Services og Machine Learning. Omfanget af nyheder var så overvældende, at jeg vælger blot at nævne et par stykker:

Et af de helt hotte begreber var Serverless Computing, dvs. afvikling af automation og andre workloads, som ikke er bundet op imod enkelte (cloud-)servere, men kører i en mere arbitrær cloud-sfære. Det giver antageligt højere skalérbarhed, interoperabilitet, mobilitet og andre besnærende ting, som vi (på sigt) ikke kan leve uden. Under Serverless Computing indgår services som fx Azure Logic Apps, Azure Functions, Azure Event Grid og Cosmos DB. Formålet er at kunne afvikle applikationer og automatikker på en måde, hvor skalering og geografisk tilgængelighed håndteres af platformen fremfor af den kode og automation, vi selv vælger at afvikle. Er serverens dage mon talte?

En anden nyhed er Azure File Sync, som muliggør synkronisering af fildata mellem OnPremise-filservere og Azure File Storage (se figur). Azure vil i så fald indeholde masterdata og forestå replikering mod tilkoblede filservere. Data kan replikeres i multi-master-facon, således at opdateringer til data kan komme fra alle tilkoblede filservere. Ligeledes kan funktionen bruges til at lokale filservere fremstår som en lokal cache i forhold til filer, der ligger i Azure. Replikeringen indeholder de rettighedsstrukturer, man har tilknyttet fx brugere eller grupper i eget AD. Disse rettigheder vil dog kun være effektive på de tilknyttede filservere - ikke på kopien i Azure File Storage, da denne endnu ikke understøtter AD-integrerede rettigheder. Det blev dog nævnt at man pt. arbejder på at integrere dette i Azure File Storage, omend en lanceringsdato ikke er kendt. Azure File Sync er måske ikke nogen stor revolution, men det er en lille løsning, der kan være nyttig for mange. Det skal bemærkes, at funktionen pt. er i Preview, men det giver jo folk chancen for at prøve det selv, inden den bliver tilgængelig til produktionsformål.

Advanced Threat Protection og Windows Defender

Advanced Threat Protection (ATP) er pt. en tilbygning til Exchange Online Protection, der tilbyder ransomware-beskyttelse via sandboxing og Hyperlink-scanning. ATP beskytter fremadrettet også Sharepoint, Onedrive og Teams. ATP bliver også en integreret del af Office Pro Plus, således at Office får direkte beskyttelse mod fx ransomware.

Windows Defender udbygges med ATP. Funktionen er indbygget i Windows 10 og kræver ikke agent installeret. Licenskrav:

 • Windows 10 Enterprise E5
 • Windows 10 Education E5
 • Microsoft 365 E5 (M365 E5), der inkluderer Windows 10 Enterprise E5

System Center - release cycles, Hybrid

Da intervallet for Windows Server-releases øges, har det været nødvendigt at inkludere de sidste produkter i System Center Suiten til den nye Semi-Annual Release cycle. Det betyder, at vi fremadrettet ser opdateringer på Virtual Machine Manager samt Data Protection Manager & Operations Manager, der følger Windows Server xxxx-releases.

Allerede nu ved vi, hvad der sker i forbindelse med første release af System Center – nemlig 1801, som kommer i preview den 8. november 2017. SCCM har i længere tid fulgt denne release cycle grundet Windows 10-support. Nu følger vi med på server-siden!

Office Server 2019


Jakob Kvistgaard, Infrastructure Specialist

Microsoft bruger mange ressourcer på af flytte kunder til Office 365. På Ignite var der imidlertid også en række sessions om OnPremise-udgaver af Exchange / Skype for Business og SharePoint.

Produktporteføljen ”Office 2019 Server” blev annoncereret. Den kommer til at indeholde Exchange 2019, SharePoint Server 2019, Skype for Business Server 2019 og Office 2019 klienter til disse.

Exchange Server 2019 og Skype for Business Server 2019 blev annonceret med forventet release "ultimo 2018". Vi oplevede, at der stadig er stort fokus på OnPremise-produktet og Hybrid features. Se mere på http://skypepreview.com

Teams – den mest omtalte Office 365-komponent

Teams blev præsenteret som dén collaboration-platform, der på sigt skal erstatte Skype for Business. Et Team består af et SharePoint-site og en Office 365-gruppe samt en række ”kanaler”. Platformen er klar nu, men mange flere funktioner er på vej. Alle Office 365-teams er i gang med at lave integration til Teams. Her er lidt eksempler på kommende features:

 • PSTN Calling
 • Powershell
 • Indstillinger for navnestandard
 • Ekstern adgang til brugere med Microsoft Account + anonym adgang
 • Templates
 • Integreret presence mellem SfB og Teams
 • Lobby experience
 • Skærmdeling
 • Optagelse af møder
 • EDGE og Chrome Web RTC join
 • Skype Rooms Systems for Teams
 • Conference Phones
 • VTC Interop
 • User Level Policies
 • Call Quality User Analytics
 • PowerApps / Flow

Office 365-faciliteterne PowerApps og Flow blev præsenteret som afløserne for InfoPath. Der blev vist en række eksempler på anvendelse, heriblandt hvordan man nemt og enkelt laver en lille applikation til rejseafregninger - en frontend med en simpel formular og et godkendelsesworkflow, hvorefter data blev sendt til Dynamics 365.

Microsoft 365


Kasper Warnov, Infrastructure Specialist

Der blev talt meget om Microsoft 365, for med Microsoft 365 tager Microsoft hånd om den moderne arbejdsplads og giver samtidig IT en moderne platform til at håndtere enheder (fig.1). Vi skal kunne administrere vores enheder, lige meget hvor de er - på en effektiv måde. Microsoft ser fremtidens arbejdsplads som enheder, der kører Windows 10 med Office 365, og administreres med EMS – et såkaldt Microsoft 365 Powered Device.

Med Microsoft Autopilot bliver et Microsoft 365 Powered Device automatisk konfigureret og enroll’et i Intune. Som vi hørte på en session, så var ordene ”Custom Imaging” noget, vi godt kunne glemme! Indrømmet, lidt svært at sluge :-) I Microsoft's verden sendes enheden direkte til brugeren, klar til brug efter at brugeren har identificeret sig - og resten tager Intune sig af.

Så er der nok mange, der spørger: "Hvordan passer SCCM ind i Microsoft's strategi, hvis overhovedet?". Vi har længe tænkt, at med den fart Microsoft smider services i skyen, så kommer der uundgåeligt et tidspunkt, hvor SCCM kommer til at stå for skud.

Mange SCCM-kunder har dog ønsket at kunne flytte services i deres eget tempo. Det har Microsoft lyttet til og serverer den nye mulighed som "co-management". I næste version af SCCM - som gerne skulle komme ultimo 2017 - bliver der mulighed for at administrere Windows 10 både med SCCM og Intune. Man kan derefter gradvis flytte services fra SCCM over i Intune.

Det betyder også, at Windows 10 Fall Creators Update (udgivet 17. oktober 2017), får mulighed for at være tilknyttet Active Directory OnPremise samt Azure Active Directory – noget vi har gået og ventet længe på, og som åbner en helt ny verden for at kunne administrere Windows 10.

Remote Desktop Services

Jørgen Holm, Senior Manager

Ultimo 2017 lancerer Microsoft Remote Desktop modern infrastructure (RDmi) - en Remote Desktop muti-tenant service. RDmi kører i Azure, herunder afviklingen af forretningsapplikationer og desktops, men man kan også have lokale applikations- og desktop-servere i sit eget datacenter.

Generelt har RDmi fået arkitekturen, vi kender fra Citrix XenApp og XenDesktop, med en agent på hosten, der afvikler applikationerne eller skrivebordet.

Remote Desktop Services (RDS) har rapportmæssigt været meget begrænset, men RDmi får en ny Analytics Service, som monitorerer server- og login-proces osv. Dog næppe helt så avanceret som dét, mange kender fra Citrix. Highlights:

 • Nye funktioner sikrer, at infrastrukturen selv laver 'Scale up and down' i forhold til antallet af brugere, der benytter løsningen
 • Der er lanceret en ny HTML5-klient. I fremtiden kommer der yderligere fokus på performance samt RDS-klienter til MacOS og iOS.
 • RDS bliver - som mange andre Azure-services - fuldt integreret med Conditional Access, samt MFA

Microsoft har pt. ikke planer om at udvikle provisioning, hvilket giver plads til tredjepartsleverandører, ligesom der er mulighed for en tredjeparts custom portal. Et gæt kunne være, at der kommer et Citrix Essentials add-on.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.