Operations Manager i Gatehouse, Claus Nielsen, har testet og anmeldt Microsoft Surface Laptop Go. Se også anmeldelsen af Microsoft Surface Pro 7+, skrevet af It Brugerkonsulent hos det danske energiselskab OK, Leon Christensen.

I edgemo anmelder vi ofte produkter og løsninger. Det er edgemo-folket selv, der tester, vurderer og skriver anmeldelserne. Det gør vi, for at du kan få en idé om, hvordan produktet fungerer, hvem det passer til, og om det lever op til producentens ord.

Men i juni 2021 tog vi skeen i den anden hånd og udskrev en konkurrence, hvor man kunne ansøge om at blive Surface Test Pilot på enten Microsoft Surface Laptop Go eller Microsoft Surface 7+. Opgaven for hver testpilot var at teste produktet og skrive en anmeldelse. Interessen var overvældende, så det var svært for dommerpanelet at udvælge vores to anmeldere. Men det lykkedes! Endda to yderst erfarne herrer, som er vant til pc-administration i relativt store it-miljøer.

Claus anmelder Microsoft Surface Laptop GO

"Microsoft har en bred vifte af Surface-produkter, som hver især skiller sig ud med forskellige features og prisniveauer. Der er kraftige laptops til de krævende opgaver, og der er 2-i-1-modeller, hvor skærmen kan skilles fra tastaturet og fungere som en tablet. Surface Laptop GO er det lille, lette og billigere bud på en klassisk laptop til brugeren, som sætter pris på kvalitet og godt design, men som ikke har behov for top-ydelse.

Det er tydeligt, at Microsoft bevidst sender signaler til brugeren om holdninger og eksklusivitet. Indpakningen, maskinen kommer i, indeholder hverken plastik eller glittertryk, som er svært at genbruge. Alligevel formår Microsoft at levere fornemmelsen af et produkt, hvor design og byggekvalitet oser af eksklusivitet og klasse. Med den stilfulde metaloverflade og en vægt på kun 1.110 gram passer den glimrende til både det internationale forretningsmøde og gruppearbejdet i skolen. Den kompakte størrelse gør dog, at maskinen har en tendens til at blive temmelig varm, og batteritiden på 11 timer ved normalt brug er tilstrækkelig, men i den lave ende i forhold til konkurrenterne.

Maskinen kommer i 3 hardware-varianter, som alle er baseret på den samme i5-processor fra 2019. Den billigste version kommer med 4 GB RAM og 64 GB eMMC flash-lager. Mellemversionen kommer med 8 GB RAM og 128 GB SSD, og den største har 8 GB RAM og 256 GB SSD. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra starten, for det er ikke muligt at opgradere maskinen efterfølgende. Da eMMC flash-lager er langsommere end SSD-disken, vil jeg anbefale at undgå den mindste model - medmindre brugerens data udelukkende er i skyen.

Tastaturet er lydløst og touch-pad responderer godt og er behagelig at bruge. Jeg kunne dog godt have ønsket, at tastaturet havde været oplyst.

Skærmen er ikke fuld HD, men da den kun er 12”, synes jeg ikke, at det er et problem. Skærmformatet er 3:2, og den ekstra højde gør det behageligt at læse dokumenter. Skærmen er for lille til at kunne bruges til alsidigt kontorarbejde, hvor man ofte har flere aktive programmer kørende og behov for et større overblik. Skærmens touch-funktion virker godt, men den understøtter ikke Surface-pen.

Med den indbyggede USB-C forbundet direkte til en Philips 49” Super Ultrawide-skærm klarer maskinen at vise 5120x1440 (5k) uden problemer. Alternativt kan man benytte en Surface Dock 2, som giver mulighed for at forbinde til to skærme via USB-C. Jeg savner dog et fuld HD-kamera med ansigtsgenkendelse samt understøttelse af Surface-pen, som den gode touch-skærm næsten fortjener.

I vores virksomhed har vi et hybridmiljø mellem on-premises og Azure. Nye maskiner bliver registreret og konfigureret via Azure. Normalt kan jeg udtrække nye computeres ID-hash, når Windows er klar til at blive konfigureret for første gang - det gør, at maskinen kan registreres og konfigureres i en enkelt arbejdsgang. Men det kunne umiddelbart ikke lade sig gøre med Surface laptoppen, som jeg måtte køre helt op for at kunne hente ID-hash-værdien. Derefter importerede vi enheden og tildelte en bruger. Til sidst gennemførte jeg en nulstilling af maskinen, som - ganske som forventet - kørte op og tilsluttede sig vores domæne. Derefter udrullede alle vores virksomheds applikationer og indstillinger ud på enheden uden problemer. Jeg har derfor ikke betænkeligheder ved at benytte Surface-produkter i vores Microsoft Hybridmiljø.

En Microsoft Surface Laptop Go er et rigtigt godt valg til personligt multimediebrug og lette kontoropgaver. Den er let og godt bygget, så den er god at have med på rejsen. Den lave pris kommer dog med nogle prioriterede fravalg, som nogle nok er villige til at acceptere, medens andre måske hellere vil betale lidt mere for at få det hele med."

Fordele: Lækkert design, God byggekvalitet, Lav vægt, Godt tastatur, Attraktiv pris, God lyd fra de skjulte højttalere og Miljørigtig indpakning

Ulemper: Ikke oplyst tastatur, Bliver temmelig varm, Kan ikke udvides med mere RAM/Storage, Understøtter ikke Surface-pen

Og dermed slutter Claus' anmeldelse. Vil du vide mere om Microsoft Surface, så tøv ikke med at kontakte os eller udfyld formularen herunder.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.