Skrevet af

Flemming Hjorth Andersen, Cloud Solution Specialist

Jørgen Holm, Head of Services

Allan Bak, Infrastructure Specialist

edgemo's Citrix-konsulenter var til Citrix' årlige konference i Orlando, Citrix Synergy. De gi'r et sneak peak om nyhederne derfra. Læs bl.a. om en komplet zero-touch løsning med central administration af klienterne til kun 100$.

Citrix Synergy 2017 foregik i dejlige, solbeskinnede Orlando, Florida. Trods sol på himlen var det dog temmelig overskyet inde på konferencen, da det alt overskyggende tema som forventet var Cloud. For alle Citrix' kerneprodukter er efterhånden tilgængelige i en Cloud-baseret udgave. Både som rene cloud- og hybrid cloud-løsninger. 

Flemming Hjorth, Jørgen Holm, Allan Bak og Eigil Ørnfelt fra edgemo, som alle var afsted på Citrix Synergy, har samlet de vigtigste nyheder. Hop direkte ombord i...

 • Visionen for fremtidens arbejdsplads
 • Indsigt i brugernes færden og automatisk action
 • En mere moden Citrix Cloud
 • Produktopdateringer
  • XenServer 7.2
  • NetScaler
  • XenDesktop 7.14
  • ShareFile
  • XenMobile
 • Citrix' take på Internet of Things
 • Ingen support for Windows 7 og Windows Server 2008R2 fra Q3
 • Den bedste nyhed: komplet zero-touch løsning for kun $100

Visionen for fremtidens arbejdsplads

Under Vision KeyNote blev Citrix' vision for fremtidens arbejdsplads præsenteret, med Citrix Secure Digital WorkPlace som omdrejningspunkt. Det handler om at samle og forene Citrix' produktportefølje under én samlet paraply i Citrix Cloud, hvad enten det drejer sig om Cloud- eller OnPremise løsninger.

For at understøtte visionen om Citrix Secure Digital Workspace, præsenteredes på Tech KeyNote et par nye Cloud features: Citrix WorkSpace Experience og Citrix Analytics.

Citrix WorkSpace Experience handler om at sætte brugeren i centrum. Flashback til Citrix Cloud gateway tilbage fra 2012, men mon ikke tiden er til at det gennemføres fuldt ud. Visionen er god, og det var et glædeligt gensyn. Med Citrix WorkSpace Experience samles apps, desktops, dokumenter og workflows i ét samlet interface, hvad enten det drejer sig om SaaS apps, published applications fra XenApp, en mobil app fra XenMobile, dokumenter og dokument workflows fra ShareFile, eller styring af onlinemøder vha. Smart Spaces. Det handler som altid om at give brugerne mulighed for at være produktive fra en hvilken som helst enhed, på et hvilket som helst tidspunkt, og fra et hvilket som helst sted. Med en ensartet brugerflade og tilgang, uanset typen af enhed.

Citrix Workspace Experience bliver en Cloud-baseret StoreFront med en masse udvidelse. Brugerfladen kan udbygges og tilpasses efter brugernes individuelle behov. Der blev ikke præsenteret nogen dato for, hvornår produktet er på markedet - indtil videre ser det desværre kun ud til at eksistere i PowerPoint.

Indsigt i brugernes færden og automatisk action

Med Citrix Analytics får vi en hel masse viden om hvad der sker i vores infrastruktur, hvad enten det handler om netværks-dimser, published applications, brug af ShareFile, hvor der logges ind fra osv.

Som et eksempel vistes et dashboard, der indikerede at en bestemt bruger havde udvist en mistænkelig adfærd. En drill-down i dashboardet viste flere fejlede logon-forsøg, efterfulgt af en usædvanlig høj download-aktivitet fra ShareFile. Systemet har reageret på truslen ved bl.a. at terminere web-sessionen og aktivere multi-faktor authentication, og til sidst sat en øvre grænse for download-aktivitet på 5 MB.

Den lette tilgang til apps og data med Citrix Workspace Experience samt værdien af den viden om brugernes gøren og laden, som Citrix Analytics bidrager med, gør begge produkter til rigtig gode incitamenter for at påbegynde transitionen til Citrix Cloud.

Det smukke ved begge løsninger er, at det ikke er nødvendigt at migrere alting til skyen, det er tilsyneladende kun back end'en, der skal placeres her, mens den eksisterende on-premise infrastruktur forbindes gennem Citrix Cloud Connectors. Dvs. fx for XenApp/XenDesktop overtager Citrix Cloud arbejdet fra StoreFront og Delivery Controllers, mens både NetScaler, XenApp og VDI maskiner kan bibeholdes i datacentret, tæt på de essentielle brugerdata i fx Navision.

En mere moden Citrix Cloud

Generelt for Citrix Cloud arbejdes der på udbredelse til flere datacentre, heriblandt i Europa. Der arbejdes ligeledes på en lokalisering til flere sprog. Her skal vi dog formentlig ikke regne med dansk lige foreløbig.

For XenDesktop og XenApp i Citrix Cloud blev præsenteret en række Smart Tools, som bl.a. omfatter Smart Check og Smart Scale. Smart Tools er interessant, idet det giver et dashboard, hvorfra man kan dykke ned i enkelte XenDesktop sites og fx tjekke status for Windows updates, VDA patches osv. Smart Scale gør det muligt at skalere cloud-baserede løsninger op og ned, alt efter systemets load.

En ny NetScaler gateway service i Citrix Cloud blev også præsenteret, ligesom AppLayering til XenApp og XenDesktop nu også er tilgængeligt som en Cloud service. Citrix AppLayering er i øvrigt den eneste layering-løsning, som er supporteret i Microsoft Azure.

For at fremme adoptionen af Citrix Cloud for XenDesktop og XenApp, præsenterede Citrix en række Citrix Ready Workspace Appliances fra HP Enterprise, Cisco og Nutanix. Det drejer sig om Hyper Converged Infrastructure appliances, som kommer pre-defineret, så de stort set er klar til at koble op mod Citrix Cloud. Flashback til Citrix Workspace Pods præsenteret i 2015. Igen, mon ikke tiden er mere moden nu. Citrix Cloud virker i hvert fald mere moden nu end nogensinde.

Produktopdateringer

Der blev naturligvis også præsenteret en række produktopdateringer. Flere af dem blev released under konferencen, heriblandt Citrix XenDesktop 7.14 og XenServer 7.2, mens andre forventes at blive released i løbet af 2017.

XenServer 7.2 blev released under Synergy. Releasen understreger endnu engang, at Citrix igen har stor fokus på XenServer.

XenServer 7.2 indeholder bl.a. sikkerhedsløsningen HyperVisor Introspection, som p.t. kun er understøttet af BitDefender. Med HyperVisor Introspection undersøges data for virus og malware på hypervisor-niveau, inden de præsenteres for det virtuelle operativsystem. XenServer 7.2 byder også på muligheden for at installere flere patches i én arbejdsgang, i modsætning til før, hvor der skulle installeres én patch ad gangen. Der kommer i Q3 2017 en XenServer Long Term Service Release(LTSR) version, samtidig med næste XenApp & XenDesktop LTSR.

XenServer 7.1 bød i øvrigt på PVSAccelerator; en teknologi, som - i samspil med Citrix Provisioning Server 7.13 - cacher vDisk reads i XenServer memory. Lab-resultater viser en 99% reduktion i netværkstrafik mellem PVS targets og server, 25% hurtigere boot samt 93% mindre cpu-belastning på PVS serveren. Der er ingen tvivl om, at XenServer er en perfekt platform for XenApp og XenDesktop. Med XenServer 7.1 kom også muligheden for at patche XenServer uden reboot af hosten.

På NetScaler-siden annonceredes flere nyheder:

 • En NetScaler Secure Web Gateway, som bl.a. kan lave encrypted traffic control (dvs. inspicering af krypteret trafik) og Filtering Control.

 • En ny licensmodel - ”Pooled Capacity” - der giver mulighed for at forøge eller reducere NetScaler båndbreddekapaciteten, så den samlede kapacitet kan fordeles mellem fx Cloud og on-premise NetScalere.

 • Unified gateway har nu support for PCoIP og supporterer dermed de 3 førende remote protokoller: Citrix HDX, Microsoft RDP og VMWare PCoIP.

 • I Q2 får NetScaler direkte support for one time password-løsninger baseret på fx Google Authenticator. Det bliver således ikke længere nødvendigt med tredjeparts software for at understøtte Google multifactor authentication.

 • NetScaler Unified Gateway har nu integration til Microsoft EMS Intune, det giver EMS Intune applikationer mulighed for at oprette MicroVPN forbindelse, mellem en mobil enhed og en applikationer eller webside der er placeret på det interne netværk.

 • Netscaler er nu frigivet i en 64bit-version, rettet mod virksomheder med behov for tildeling af store mængder RAM til NetScaler. Denne version vil ikke være til direkte download fra download.citrix.com, men kun via forespørgsel til Citrix.

XenApp og XenDesktop 7.14 blev released under konferencen. Vi fremhæver følgende nyheder:

 • Adaptive Transport, som optimerer båndbredde og performance på ICA væsentligt ved brug af UDP i stedet for TCP. Citrix har formået at pakke den traditionelle ICA-protokol ind i UDP og lægge et lag ovenpå, som sikrer levering af data. Lidt som TCP gør det, men med mindre overhead. Adaptive Transport laver automatisk fallback til den traditionelle TCP-protokol i tilfælde af, at UDP ikke er muligt.

 • Desuden er der nu mulighed for at administrere flere licenstyper i én farm, idet licenstypen nu defineres på Delivery Group og ikke farm-niveau.

 • StoreFront udvides til at understøtte flere authentication providers, heriblandt federated authentication.

 • Citrix Director er udvidet med support for historiske data i op til 1 måned (Enterprise licens, Platinum har altid været op til 1 år), samt flere features som bl.a. filtrering efter Idle/hængte sessioner, disk & storage monitoring samt application troubleshooting & reporting.

 • På Citrix Labs-standen præsenteredes en ny HTML5 redirection feature, som forhåbentlig kommer på gaden med XenDesktop 7.16 i Q4. Denne funktion offloader hele web-siden til klienten og indlejrer den i browservinduet, og vil måske i princippet også kunne anvendes til Flash offload og andet. Det bliver en policy-styret feature, hvori man skal angive hvert enkelt web-site man ønsker at redirecte. Tiden vil vise den endelige udforming af denne længe ventede feature.

 • Support for Linux som VDA udvides, så det fremadrettet bliver muligt at oprette Hosted Shared desktops og endda published applications fra en Linux VM. Det åbner fx for en billig browser-løsning uden omkostning til Microsoft RDS/Windows licens. I forbindelse hermed vil Provisioning services også supportere Ubuntu, RHEL og CentOS som PVS targets.

 • Til Citrix Receiver kommer en update service, som skal kunne håndtere automatisk opdatering af Citrix Receiver, inklusiv Realtime Media Engine(RTME) optimization pack. Der er i øvrigt en RTME Optimization Pack for ChromeBook på roadmap.

 • Citrix Consulting Services har i nogen tid arbejdet med et Citrix Optimizer tool til OS-optimering af Windows 10 og Windows Server 2016. Tool'et er ikke released endnu, men planen er, at det skal være muligt at tilføje egne optimeringer, og på sigt skal det også kunne optimere XenApp/XenDesktop VDA'en. Release-dato for tool'et fik vi desværre ikke, men vi gætter på, at vi ser det engang i løbet af Q3.

Værd at bemærke er i øvrigt at Citrix annoncerede en plan om, at der fra og med Long Term Service Release i Q3 2017 ikke vil være support for Windows 7 og Windows Server 2008R2.

Som vi forstod det, drejer det sig om VDA'er nyere end næste LTSR, dvs. man som Windows 7/2008R2-kunde bør vælge at blive på LTSR-udgaven. Citrix understregede dog, at det foreløbig kun er en plan; men det er nok en god idé at begynde at overveje fremtiden for Windows 7 og 2008R2 allerede nu.

Citrix har lavet en god gennemgang af nyhederne i XenApp/XenDesktop 7.14 og XenServer 7.2 her

ShareFile positioneres som en Enterprise fildelings-løsning. Af nyheder kan nævnes, at Driver Mapperen nu omfatter en Exchange Connector, som giver adgang til mailfoldere direkte fra ShareFile. Der blev lagt en del vægt på, hvordan ShareFile adderer værdi til Office 365.

I disse GDPR-tider kan nævnes ShareFiles mulighed for at optage personfølsomme billeder og video, uden at der lagres noget på devicen. Ligeledes giver Outlook Plug-In’et mulighed for yderligere sikkerhed omkring mail, mulighed for at spore hvem der har åbnet mailen (også eksterne modtagere) og tidsbegrænse adgangen til at læse en mail. Også muligheden for at tilføje elektronisk signatur på dokumenter (inkl. log) er interessant.

Læs også Filopbevaring og fildeling - begræns eller overvåg

Nyhederne i XenMobile omfatter blandt andet, at der nu kan wrappes apps, uden at man skal have en Mac workstation selv. Med MDX as a Service kan der nu i både OnPremise- og Cloud-løsningen wrappes apps. Ligeledes blev der omtalt en række nyheder til MDM af Windows, iOS og android. Det blev også fremhævet, hvordan XenMobile adderer værdi til Intune.

Citrix' take på Internet of Things

Citrix Workspace IoT er nu navnet, der hos Citrix dækker over det hastigt voksende Internet of Things-område. Teknologierne her er Citrix Workspace Hub – en hybrid tynd klient, der fx kan detektere tilstedeværelse m.m., og Citrix Octoblu, som orkestrerer de forskellige IoT triggere og funktioner.

Vi så forskellige Use Cases, heriblandt ”Smart Spaces” med et hospital, hvor Workspace Hub detekterer patienten i rummet. Når lægen ankommer, startes den rette XenDesktop/XenApp session, og de rette patientdata vises i ESDH m.m. Teknologier forbinder deltagerne med mødet, og de kan nemt oprette et nyt møde samt opsamle mødedata til statistik over udnyttelse af møderum.

Citrix Workspace IoT vil kunne eliminere kompleksiteten i den digitale transformation. Forestil dig, at der kan spares 10 minutter pr. møde eller pr. patient ved at lokalet automatisk gøres klar!

Den bedste nyhed: komplet zero-touch løsning for kun $100

Endelig blev der præsenteret en ny udgave af en Citrix HDX Ready PI fra ViewSonic - en tynd klient, baseret på en Rasberry PI med en HDX optimized chip, som bl.a. gør det muligt at offloade H.264 til klienten, fx til Skype for Business. 

I Expo Hall var opstillet en Formel 1-simulator fra Team Red Bull, som kørte HDX 3D Pro via sådan en Rasberry PI! Ganske imponerende!

Og endelig – i mine øjne den bedste nyhed – er ViewSonic gået sammen med firmaet StratoDesk om at levere HDX Ready PI med StratoDesk's NoTouch OS. Det er gode nyheder, for med dette OS får man en komplet zero-touch løsning med central administration af klienterne, og det til en pris på kun 100$.

StatoDesk har bl.a. også native support for Imprivata. Det gør det muligt at lave tap-in/tap-out løsninger ved hjælp af RFID-kortlæsere og Imprivata software.

Den knap så gode nyhed er, at ViewSonics HDX Ready PI's endnu ikke kan købes på det europæiske marked. Angiveligt fordi ViewSonic stadig overvejer, om de vil gå ind på det europæiske marked og få enheden CE-godkendt.

Siden enheden blev lanceret for 2 år siden har der været store interesse for den prisbillige klient, så mon ikke vi snart ser den herhjemme. Vi vil fra edgemo's side i hvert fald presse på for at få enheden til landet, for som man nok fornemmer på mængden af ord i dette afsnit, så synes vi den er umådeligt interessant. Vi har i øvrigt hjemtaget et par enheder til test og demonstration, så tag endelig fat i os, hvis det har fanget din interesse.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld nedenstående, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.