Skrevet af

Flemming Hjorth Andersen, Cloud Solution Specialist

Efter live-optræden af blueslegenden Taj Mahal på Final Night Party blev det tid til at vende snuden hjemad og reflektere over dette års Citrix Synergy. Et Synergy, som for mig nærmest var en forløsning. For det er ikke nogen hemmelighed, at jeg som "klassisk" Citrix-konsulent de senere år har haft svært ved at se, hvor vi skulle hen med XenApp/XenDesktop i disse cloud-tider.

I min optik vil vi i fremtiden primært se XenApp/XenDesktop som platform for "legacy" Win32-applikationer. Og hvor er fremtiden så, når applikationerne stille og roligt rykker i cloud'en, hvor vi kan køre dem fra fx en ChromeBook? Hvorfor skulle man starte en SaaS app via XenApp, når den kan køre i en hvilken som helst browser? Og hvad skal vi egentlig med en XenApp/XenDesktop-løsning i cloud'en, den dag der ikke er flere Win32 Apps tilbage?

Læs også: Citrix Synergy 2018 om Citrix Cloud af Tom Bramsen

Hop direkte ombord i de vigtigste nyheder

Der var mange nyheder denne gang

 • Citrix Workspace - nu en fuldendt suite
 • Partnerskaber - nu også med Google
 • Nyhederne kort pr. område
  • Citrix Virtual Apps & Desktops (tidl. XenApp & XenDesktop)
  • Citrix Workspace
  • Citrix Secure Digital Perimeter
  • Citrix Endpoint Management (tidl. XenMobile)
  • Citrix Workspace Hub (Raspberry Pi)
  • Citrix Gateway (tidl. NetScaler Unified Gateway)
  • Citrix HyperVisor (tidl. XenServer)
 • Ordbog: Navneforandringerne opsummeret

Citrix Workspace - nu en fuldendt suite

Forløsningen kom under KeyNoten, hvor Citrix, med en flot præsterende David Henshall (Citrix' CEO siden juli 2017) i spidsen, denne gang kunne præsentere en fuldendt suite - kaldet Citrix Workspace - og dermed binde en pæn sløjfe omkring de senere års snak om Cloud og Modern Workstyles.

For første gang i lang tid føler jeg, at jeg som dedikeret Citrix fan-boy ved, hvad der kommer til at tegne min fremtid. Sandheden er jo nok, at der vil gå mange år endnu, før det er slut med at køre Win32 apps på XenApp. Men med Citrix Workspace har jeg nu et helt klart billede af, hvor vi skal henad med Citrix:

Det handler stadig om præsentation af Apps og Data, på et hvilket-som-helst sted, fra et hvilket-som-helst device. Nu handler det bare mere om at samle og simplificere adgangen til Saas Apps, Win32 apps og filer i ét interface, som er tilgængeligt, hvad enten du kører ChromeBook, iPad eller Windows 10.

KeyNoten var præget af præsentationen af Citrix Workspace og Workspace App (tidl. Citrix Receiver). Citrix Workspace er løsningen, der bringer sidste års vision om Citrix Workspace Experience til live og gør det muligt at understøtte den moderne måde at arbejde på.
Der blev vist en ret cool demo af integrationen i Citrix Workspace App:

 • Først startedes Adobe Photoshop som en Published Application fra XenApp, via HTML5 receiver (som i øvrigt understøtter multi-monitor nu), direkte i ChromeBook'ens browser.
 • Dernæst startedes PowerPoint som O365 SaaS app, single sign-on direkte i browseren.
 • En præsentation blev oprettet og gemt i Citrix Content Collaboration (tidl. ShareFile).
 • Via ShareFile-integrationen blev der – igen direkte fra Citrix Workspace App – initieret et approval flow, således at den "virtuelle chef" kunne godkende slideshowet.

Ganske imponerende, og inspirerende at se hvor let og integreret man som bruger kan udføre sit arbejde i Workspace App. Hvad skal vi med en desktop PC, når vi har Workspace App?

Citrix Workspace samler dine filer, SaaS apps, mobile apps, desktops mv. i ét samlet interface, hvad enten vi snakker en Windows PC, en ChromeBook, iPad osv. Citrix Secure Digital Perimeter sørger for, at brugeren arbejder sikkert uanset kontekst.

Citrix Workspace omkranset af Secure Digital Perimeter er muligt, fordi Citrix samler hele produktporteføljen under én hat med administration i Citrix Cloud. At samle alle produkterne i Citrix Cloud er smart, for som bruger behøver du kun ét interface for at administrere din løsning. Uagtet at der ligger mange forskelligartede systemer bagved; det behøver man som bruger/administrator ikke at bekymre sig om. Citrix Workspace App er det nye navn for Citrix Receiver, og faktisk skulle det være muligt at koble den seneste udgave af Receiver op mod Citrix Workspace, og dermed få glæde af integrationen med Sharefile osv.

I de efterfølgende sessioner var Citrix relativt konkrete i beskrivelsen af, hvad der skal til for at realisere en Citrix Workspace-løsning, og der blev under sessionerne langsomt frigivet flere og flere nye features både i suiten som helhed, men også inden for de enkelte løsninger under den.

Min første tanke efter Keynoten var, at der må have været en flok udviklere, som har glædet sig til at præsentere deres arbejde!

Det virker som om, Citrix har erkendt at den rene Cloud-løsning ikke bliver en realitet de næste mange år, og derfor var der i år mere fokus på Hybrid- og MultiCloud-løsninger. Blandt andet kommer en mulighed for at integrere sin eksisterende XenApp/XenDesktop onpremises-løsning direkte op i Citrix Workspace. Dermed kan alle XenApp/XenDesktop-kunder i princippet starte en Citrix Workspace-løsning op, uden at skulle køre nye servere op. Det er efter min mening en god indgangsvinkel til at starte rejsen mod Citrix Workspace.

Partnerskaber - nu også med Google

Microsoft er stadig en vigtig partner for Citrix, og der blev blandt andet annonceret Day 1-support for Windows Server 2019 samt præsentation af Remote Desktop Modern Infrastructure (RDMI) Apps direkte i Citrix Workspace. Der blev også præsenteret et samarbejde omkring SD-Wan og Azure, med henblik på at levere nye løsninger for branch, cloud and datacenter connetivity.

Herudover blev Microsoft nu ikke nævnt med mange ord i år, til gengæld annoncerede Citrix et nyt partnerskab med Google, som skal gøre det muligt at provisionere XenApp/XenDesktop VMs i Google Cloud, endda med auto-scale. Vi fandt i øvrigt Google Cloud interessant, særligt på grund af deres meget omfattende netværksinfrastruktur, som eliminerer behovet for express-routes og lignende. Som Google siger, så slipper de først trafikken, når den er nået helt ud til slutbrugerens ISP. Dermed kan de opnå relativt lav latency selv over store afstande, da de ikke er underlagt de performancemæssige omkostninger, der kan være ved at skulle igennem diverse ISP'er osv. på vej rundt om jorden. Google planlægger i øvrigt at etablere et søkabel direkte til København, som skal stå klar i 2019.

Googles omfattende netværksinfrastruktur, bl.a. det nye søkabel som er klar i 2019, eliminerer behovet for express-routes o.l.

Nyhederne kort pr. område

I de følgende afsnit opsummeres kort nyhederne. Alt det, Citrix præsenterede til Synergy, er enten tilgængeligt nu eller senest i august 2018! Det er første gang, vi Citrix er så konkrete med release dates – og vi kan li' det!

Citrix Virtual Apps & Desktops (tidl. XenApp & XenDesktop)

For brugere af Office 365 og især Outlook 365 kunne Citrix præsentere hele 2 løsninger på den efterhånden godt kendte problematik med Outlook cache-filer og Windows Search Index:

 • I Citrix AppLayering kommer User Layers til Server OS - en feature, som tidligere kun har fungeret med Desktop OS, og som vil gøre det muligt at placere Outlook cache-filer og search index i et User Layer
 • Tilsvarende løsning kommer i Citrix Workspace Environment Manager

Begge løsninger kommer efter kollegernes og min mening til at konkurrere skarpt med bl.a. FSLogix og Liquidware. Det bliver spændende at se, hvad det kommer til at betyde.

Citrix Delivery Controller og Director kan fra version 7.18 nu også installeres på Server Core. Interessant i forhold til Windows Server 2019, som for Semi-Annual Channel kun kommer i Server Core-udgave.

Citrix Workspace

Udover de allerede nævnte features i Citrix Workspace kommer der en self-service integration mod ServiceNow. Det bliver spændende at se, hvad vi kan med det, da der er flere og flere danske virksomheder, der kører ServiceNow.

Det er nu ligeledes muligt at brande sit Workspace med firmalogo, velkomstbeskeder osv. i detaljer helt ned til logo i øverste venstre hjørne og sågar app-ikon på en mobil enhed. Det foregår i Citrix Workspace Cloud-portalen, som i virkeligheden ser ud til at være en viderevikling af StoreFront. Når vi taler om XenApp/XenDesktop i Citrix Cloud, har det ofte været en udfordring at StoreFront stadig skulle være onpremises, netop pga. branding. Med denne nye mulighed for branding er der næppe mange argumenter tilbage for ikke at lægge sin StoreFront i skyen som Workspace App. Og igen, det er muligt at tilkoble sin onpremises XenApp/XenDesktop-løsning (selv en XenApp 6.5!) og dermed starte ud med Workspace App til udvalgte brugere.

Kører man på en mobil enhed, er Workspace App så elegant, at devicet automatisk enrolles i Citrix Endpoint Management, når den første mobile App startes via Workspace App. Faktisk behøver app'en ikke være på devicet i forvejen - det installeres første gang, det skal bruges.

Der kommer i øvrigt også Radius support til Citrix Workspace (formentlig i Citrix Secure Web gateway). Spændende at se, om det giver mulighed for integration med SMSPasscode, hvilket vi har savnet indtil nu.

Som et lille "sneakpeak" fik vi lov at se, hvad der arbejdes på (dato ukendt), bl.a. Single Sign-On med ansigtsgenkendelse fra en Surface tablet, samt Touch-Id logon fra IoS devices.

Det eneste, vi mangler i Workspace App for at have pladen fuld, er muligheden for at starte lokale programmer. Og bedst som emnet kom op blandt os deltagere, annoncerede Citrix, at de arbejder på netop denne mulighed (dato ikke fastsat), som skal gøre det muligt at starte et Win32-program enten lokalt eller via XenApp, afhængigt af om programmet er tilgængeligt, og evt. hvilken kontekst den lokale maskine har (trusted/untrusted). Der er i XenApp 7.17 published desktops kommet mulighed for opstart af preferred apps (Receiver launcher app i samme XenApp-session, hvis den er der, og som published app hvis ikke). Det lugter meget af det, vi mangler, og jeg gætter på, at det blot skal transponeres til at fungere på en PC, før de er der.

Devicet enrolles automatisk i Citrix Endpoint Management, når den første mobile App startes via Workspace App.

Citrix Secure Digital Perimeter

Citrix Secure Digital Perimeter er et lag af sikkerhedsfunktioner, der omkranser hele Citrix Workspace, ud fra tankegangen om at "internettet er din perimeter". Det består af en række sikkerhedsløsninger, som igen samles i ét Cloud Control Panel. Her finder vi bl.a. Citrix Analytics, som kontinuerligt monitorerer brugeradfærden og ser efter afvigelser. Citrix Analytics danner en personlig profil for hver bruger og reagerer på afvigelser fra normal adfærd, fx unormal fildeling. Systemet kan selv tage action, fx i form af en Session Recording eller simpelthen ved at blokere brugerens adgang til fx ShareFile.

Vi ser også Citrix Secure Web Gateway, der agerer som en forward-proxy og bl.a. kan omdirigere en browsersession til Citrix Secure Browser Service, en XenDesktop-baseret, non-persistent browser i et sikkert netværk.


Citrix Secure Digital Perimeter består af en række sikkerhedsløsninger, som igen samles i ét Cloud Control Panel.

Citrix Endpoint Management (tidl. XenMobile)

I Citrix Secure Mail-klienten er der nu kommet integration til Slack, således at man kan overføre en mail-tråd direkte til Slack og derved fortsætte som en chat-samtale.

Der er også kommet mulighed for management af Windows 10, MacOS X m. FileVault Encryption, Chrome OS, Apple tvOS samt Alexa for Business.

Citrix Workspace Hub (Raspberry Pi)

Citrix Workspace Hub er baseret på StratoDesk NoTouch OS, og kan nu administreres direkte fra Citrix Endpoint Management. Man registrerer devicet's mac-adresse i sin Citrix Endpoint Management Cloud-portal, og når devicet booter første gang, melder det sig automatisk op mod Citrix Cloud og kan herefter administreres.

I Workspace Hub kommer en ny spændende funktion, hvor man kan "caste" skærmen fra sin mobiltelefon direkte til Workspace Hub. På Keynoten blev vist en demo, hvor de startede en PowerPoint præsentation på en mobiltelefon, for derefter at "Caste" den videre til Workspace Hub, så den kom op på storskærmen.

Citrix Gateway (tidl. NetScaler Unified Gateway)

Citrix Gateway er komponenten, der benyttes til at lave Single Sign-On til SaaS applications, og her kunne Citrix bl.a. præsentere en ny indbygget mulighed for One Time Passwords med Push notification.

Citrix HyperVisor (tidl. XenServer)

Version 7.5 bliver released i Q2 og giver mulighed for at udvide pools med op til 64 hosts mod de 16, der er begrænsningen i dag. Derudover kommer der experimental support for Network card SR-IOV samt Thin Provisioning på block-based storage. Især Thin Provisioning af storage er længe ventet, faktisk var det oprindeligt lovet til XenServer 7.1. Endelig kommer der support for USB device pass-through.


Efter en lang konferencedag er traditionen på edgemo-turene at skylle indtrykkene ned med en long island icetea i hotelbaren

Ordbog: Navneforandringerne opsummeret

Ud over produktnyhederne annoncerede Citrix et navneskift af samtlige produkter i porteføljen. Vi opsummerer herunder de nye navne kontra de gamle. 

Tidligere Nu
NetScaler ADC Citrix ADC
NetScaler App Security, App Firewall & Web App Security Citrix Web App Firewall
NetScaler Management and Analytics System Citrix Application Delivery Management
NetScaler Secure Web Gateway Citrix Secure Web Gateway
NetScaler SD-WAN Citrix SD-WAN
NetScaler Unified Gateway og Access Gateway Citrix Gateway
Receiver Citrix Workspace App
ShareFile Citrix Content Collaboration
XenApp Citrix Virtual Apps
XenApp Secure Browser Citrix Secure Browser
XenDesktop Citrix Virtual Desktops
XenMobile  Citrix Endpoint Management
XenServer Citrix Hypervisor

 

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld nedenstående, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.