Skrevet af

Tina Rasmussen, Inside Sales Manager

Det er noget af en påstand, jeg lægger ud med, men jeg synes faktisk, at USB-C er den største revolution inden for PC'er i 10 år. Det skyldes, at USB-C kommer til at ændre måden vi køber tilbehør og maskiner på fremadrettet.

Vi slipper for bunken af ”klumpladere” til alt fra babyalarmer til vejrstationer. Klumpladerne er godt nok afløst af USB-ladere de senere år, men nu tager vi en ny transition med USB-C. Og den nye USB-C standard begrænser sig ikke til at være PSU/lader for små enheder, men kommer til at levere strøm til både PC'er, lamper, røgalarmer, telefoner osv. 

Inden vi går i flæsket af min tekniske udredning for min forudsigelse, springer vi direkte til konklusionen. 

USB-C kommer over de næste 1-3 år til at vinde indpas på alle tablets, bærbare og stationære maskiner.Selv den mest stædige producent Apple med deres Lightning-stik vil overveje, om USB-C er vejen at gå for deres iPhones. Jeg spår altså en massiv tilgang af USB-C stik på alle tænkelige devices. 

Men der går nok også lang tid, før vi ser den sidste USB-A port på en PC. Mange producenter venter med at have fokus på USB-C, da stikket begrænser deres marked. USB-A vil leve længe og være i langt flere enheder end USB-C i mange år frem.

USB-C-stikket kan ikke vende forkert

Det er en stående joke, at det almindelige USB-stik altid skal forsøges indsat i PC'en mindst 3 gange, på trods af at stikket kun kan vende meningsfyldt på to måder. Med den nye standard for USB-C, kan stikket ikke vendes forkert. I sin fysiske udformning minder USB-C meget om Apple's lightning-stik. 

For at slå det fast: USB-C er en standard for den fysiske udformning af stikket – standarden fortæller ikke noget om, hvad stikket direkte anvendes til.

Alternativet er i dag et Micro USB-stik, men hastigheden er begrænset af USB 3.0-standarden, og stikket er let at vende forkert. Jeg har selv prøvet at knække stikket i en tablet ved at vende det forkert og trykke hårdt. Det kommer til ikke at ske med USB-C.

Hvad kan USB-C anvendes til?

USB-C er en kompleks størrelse. For du kan aldrig vide dig sikker på, hvilke underdele af standarden leverandøren har valgt at implementere. Med USB-A har vi haft en standard for både stikket og den bagudkompatible protokol (USB 1.1/2/3), som styrer kommunikationen gennem kablet.

Her er de vigtigste protokoller, producenten kan vælge at implementere:

  • USB 3.1: videreudviklingen af den klassiske USB 3.0 (blå stik), blot med mere båndbredde. Du kan anvende en converter fx fra USB-A til USB-C. USB 3.1 er bagudkompatibel med USB 3.0 og 2.0.

  • Thunderbolt: protokol udviklet af Intel. I version 1.0 og 2.0 er det fysiske stik mini DisplayPort (mDP), men i version 3.0 er stikket nu USB-C. Thunderbolt anvendes i bl.a. Apple's Macbook Pro, og vi forventer, at det sætter standarden for, hvordan producenterne fremadrettet satser på dockingstationer til laptops. I det mindste frem til at der udvikles en mere stabil trådløs dock med ladefunktion.

  • DisplayPort: protokol til gengivelse af video og lyd. Efterhånden business-standard og afløser for DVI-D, selvom DVI stadig lever. DisplayPort har mulighed for daisy chain dvs. serielforbindelse af skærme: ét kabel fra PC til 1. skærm, et nyt kabel videre fra 1. skærm til 2. skærm osv. - i stedet for at kablerne går i stjerne fra PC'en til hver skærm.

  • HDMI: protokol til gengivelse af video og lyd. Altdominerende i forbrugerverdenen. Kan bære ethernet fra version 1.4 og frem (skrivende stund er version 2.1 førende).

  • Ethernet: ethernet, bedre kendt som kablet netværk. I sin simpleste form udmøntet i et RJ45-stik og twistedpair-kabel.

  • PCI Express: PCI-e er udviklet som udvidelsesslot til pc’en. Båndbredden og hastigheden for kommunikationen i PCI slot'et er udviklet så meget, at næst efter RAM er PCI-e x16 den hurtigste tilgang til CPU’en. Det betyder, at SSD/flash/NVMe storage anvender et PCI-e slot. For grafikkort, som også har behov for kæmpe båndbredde og CPU-tilgang, har den naturlige udvikling været PCI-e x16. Vi tror at, der med USB-C vil ske et skifte. De første eksterne grafikkort er allerede på markedet.

  • USB Power Delivery (psu): Det er nu muligt at lade op til 100W – 5A/20V afhængigt af implementeringen. Det betyder, at du i mange tilfælde kan nøjes med én lader og anvende den på tværs af producenterne. Nogle producenter låser/drosler dog den maksimale ladeeffekt ned fra 100W til fx 45W. Men det er stadig et stort skridt i den rigtige retning.

Hvilken dock skal jeg vælge?

USB dock, mekanisk dock eller USB-C dock?

USB dock: For en tid lever USB 3.0 docken videre hos dem, som har standardiseret på USB docks, gjort en indsats for at modne drivers og undervist brugerne i at anvende USB docken. Også selv om USB docken ikke er særlig velegnet til at bære fx 2-3-4 skærme og gigabit ethernet - og samtidig give brugeren en dock-oplevelse uden forsinkelse på klik med mus og keyboard. 

Den mekaniske dock lever også videre i et stykke tid. Flere producenter har valgt at fastholde sin egenudviklede docking connector og kombinere den med et eller flere USB-C stik. Men pas på! Der er et hav af kombinationer, og flere producenter har PC'er med USB-C stik, hvor du ikke kan oplade. Flere USB-C stik understøtter heller ikke Thunderbolt, men ”kun” USB 3.1.

USB-C dock: Det nye naturlige valg bliver USB-C docken. Den tilbyder masser af båndbredde, så den kan trække de stadig mere krævende skærme og gigabit ethernet, og fordi den tilbyder opladning via ét og samme stik (alias power delivery). Selvom sidstnævnte vidunder ikke er blevet en 100% standard, så har flere producenter gjort sig gode tanker om, hvordan man får nogen udnyttelse:

Eksempelvis kan en Dell dock oplade en Dell PC med 100W. Men sætter man en PC af andet mærke end Dell til, så lader den ”kun” med 45W - en bevidst handling fra Dell. Nogle PC-producenter vælger i stedet at lukke af for, at deres PC'er overhovedet kan oplades af andre docks end deres egne. Lenovo har valgt at gøre det modsatte - nemlig at åbne op for, at deres PC'er kan oplades af andre docks end Lenovo's docks.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.