Skrevet af

Bo Uhrskov, Infrastructure Specialist

edgemo’s Bo Uhrskov har haft fingrene i Windows 10 det sidste halve år, mens Microsoft har testet med brugere i hele verden. Processen har været præget af geninstalleringer.

”Processen har været præget af geninstalleringer”. edgemos Bo Uhrskov har haft fingrene i Windows 10 det sidste halve år, mens Microsoft har testet med brugere i hele verden. De mange geninstalleringer skal ses i lyset af, at nye udgaver af OS og drivere downloades automatisk til Windows 10. Og der har været mange mindre opdateringer i testfasen, som har krævet et nyt build af OS’et. Når systemet leveres i den endelige udgave, forventer man ikke at opleve den samme mængde opdateringer. ”Microsoft er ved at opbygge sig et kæmpe lager af drivere. Når de har en kæmpe base af drivere, der downloades sammen med installationen, er brugerne bedre hjulpet”, fortæller Bo.

”Alligevel bliver det nok en omvæltning for Enterprise-kunder, der kører ét OS til pc-flåden. De bliver tvunget til at opdatere OS løbende, da supporten udløber hurtigere. Inplace upgrade giver væsentlig lettere og hurtigere OS-opdatering end man er vant til fra Microsoft. Størstedelen af processen kører som mere eller mindre almindelig programopdatering direkte i Windows, og afsluttes med en genstart. Det bliver en proces, der skal tænkes ind og implementeres i it-driften”, pointerer han, og påpeger at it-afdelingen også fremover kan styre OS-opdateringer centralt. Den største omvæltning sker et andet sted.

”Hvis man vil forberede sig til Windows 10 skal man have sin Internet Explorer på plads i dag. Windows 10 kommer både med IE 11 og Microsofts nye browser, Edge. Nogle websites vil ikke være kompatible med den nye browser, så her bør man hurtigst muligt få opdateret og testet”, siger han og uddyber: ”Har man websites genereret af eksempelvis SAP, Lotus Notes eller andre tredjepartsprogrammer, bør man være ekstra opmærksom”. Supporten for ældre versioner af Internet Explorer ophører i øvrigt fra januar 2016, så her vil det under alle omstændigheder være tilrådeligt at opgradere.

”Et andet fokusområde for virksomheder bør være VPN-agenter og antivirus under Windows 10”, mener Microsoft-specialisten, Bo. ”Applikationskompatibilitet forventes endnu bedre end i Win 8.1, så de fleste programmer burde ikke forårsage problemer, men det er vigtigt, at man tester grundigt inden udrulning i hele organisationen”.

På brugerfladen kommer startmenuen tilbage, efter en tur i kulden på Windows 8 og 8.1. Det er dog mest af alt et spørgsmål om, at gøre den samme version af Windows optimal på forskellige enhedstyper: Tablet og pc, hvor tablet-delen anvender det såkaldte Modern UI. Det betyder blandt andet, at der stadig er to kontrolpaneler: Settings i Modern UI og Kontrolpanel i Windows.

”I tablet mode forsvinder startmenuen og bliver til startskærm, som i Windows 8. Her kan man også bruge charms-menuen, som man kender det fra højre kant på Windows 8. Apps i tablet mode kører nødvendigvis fuld skærm, men forskellen på de to typer apps er blevet mindre”, siger konsulenten, ”Man kan nu køre Modern UI apps på skrivebordet og i baggrunden”.

Kortapplikationen Bing Maps i Windows 10 har mulighed for at gemme kort offline, så man kan bruge GPS’en i mindre netværksfavorable områder. Derudover er Bing Maps blevet opgraderet med en god 3D-visning. Blandt andre storbyer er København blevet scannet i 3D. På en virtuel tur rundt i byen, kan man både kigge nærmere på Rundetårn og Rådhuspladsen eller glo på vinduer på Strøget. Du kan prøve det nye 3D kort her.

”Solitaire [kabale, red] er i øvrigt tilbage efter en pause i Windows”, slutter Bo Uhrskov.

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.