• Security
  • Cloud & Data Platform
  • Veeam
  • Case story

Når forbrugere træder ind i en butik, en restaurant, et hotel eller et kontor, så fortæller rummet en unik historie om virksomheden bag. Efter 50 år er Riis i dag en af Europas førende i at skabe design- og indretningskoncepter. Der er også styr på designet af deres it-infrastruktur. 

Siden historien blev skrevet, har Peter Gura skiftet job. Det ændrer dog ikke historiens aktualitet eller Riis' tilgang til opgaven/projektet.

Der er klare holdninger til, at ikke alt kan sendes ud af huset, og at hybrid it derfor er vejen frem. Og med et skarpt blik på, hvilke kompetencer man har, taler vi om en moderne it-organisation. En organisation, som kan handle når det gælder.

At følge med tiden er ikke altid lige let i it, og for ældre virksomheder kan det halte gevaldigt. Men hos it-chef i Riis, Peter Gura, er tilfældet ingenlunde sådan. ”Jeg har været i Riis i snart seks år, og jeg er velsignet med en organisation, som er meget it-moden. Vores direktion har fat i den lange ende i forhold til at tænke sund og moderne it. Her handler det ikke bare om at lægge alt ud, så man lige kan spare lidt på ressourcerne på den korte bane. Der bliver tænkt langt mere strategisk. Det er et stærkt grundlag at arbejde på som it-ansat”, fortæller han.

En tur i Riis-arkiverne

Riis rimer på rum, og et godt sted at starte er dér, hvor deres data, viden og erfaring opbevares – nemlig serverrummet. Et rum, som jævnfør ovenstående, ikke kun har Peter Gura’s interesse.

”Infrastrukturen er qua vores grafiske arbejde speciel, så vi har en del, vi holder hos os selv. Ejerne vil også gerne kunne se noget, der blinker, i serverrummet. Ud over vores fysiske servere har vi over 101 VMware-servere, så der er også lagt mange kræfter i den bedste backup."

Det er ikke lette sager, Peter og Riis har i arkiverne. Grafik er tungt, og allerede før, Peter kom til Riis, var valget for backup faldet på Veeam. ”Jeg kendte til Veeam, så det gjorde ikke noget, at produktet var valgt. Det passer perfekt til vores organisation, og Danoffice IT og jeg har nu fintunet det til perfektion – det er ret fantastisk. Vi tager backup af vores VMware-servere, som skydes ud på en fysisk lokation, og derudover så skyder vi om natten ud i en Veeam Cloud. Vi bruger også Veeam til at arkivere nogle af vores SQL-systemer, så vi har historik på dem”.

Det rigtige system. Det rigtige hold

Én ting er at kende sin infrastruktur, en anden ting er at have et godt hold omkring sig. På den måde sikrer man både drift, procedurer og parathed, hvis det skulle brænde på.

”Jeg går mange år tilbage med Mette Larsen. Hun har hjulpet mig mange gange, så jeg fik overbevist min daværende chef om, at vi skulle bruge hende og Danoffice IT. Senere kom Alex Sørensen med – og det har betydet alt i forhold til, hvordan vi sikrer os.

Det fede ved at arbejde med Danoffice IT er, at jeg kan ringe direkte til Alex. Han er meget ærekær og pligtopfyldende. Ved andre konsulenthuse skal man via flere supportled og nærmest spørge om lov til at få sin konsulent i røret, men med Alex kan jeg når som helst maile, ringe eller endda sende en SMS – vi har åben adgang.

"Der er en stor tillid til Alex. Hvis han siger, han har ordnet noget, så har han gjort det. Jeg behøver ikke tjekke”. Procedure-mæssigt er Riis næsten ude i en to-faktor-ting. ”Alex er inde over hele vores VMware og Veeam. Når jeg ændrer noget kritisk i backup’en, så har jeg ham inde over for at verificere arbejdet. Jeg kan bare skrive, vil du tjekke, at det er det her, vi gør? Der er altid hurtig respons. Han finder selv ud af, hvor han skal hjælpe for at skabe værdi”.

 

Når virkeligheden rammer

Peter Gura slår fast: ”Vi tager altså vores it seriøst. Vi har processerne på plads”. Og i februar 2019 skulle det vise sig præcist hvor vigtig, den del er. Peter måtte nemlig ringe til Alex og fortælle, at Riis var angebet af ransomware. Men i dette tilfælde var der ikke Riis til egen r**. ”Vi var ramt, og jeg sender en SMS til Alex klokken 6:30. Han ringer klokken lidt i syv og har aflyst hele sin dag”.

”Vi har ikke disaster-ressourcer i huset normalt. Dem tilkalder vi. Alex sad her hele dagen, og vi lavede fuld restore på mere end en tredjedel af vores servere, fortæller Peter. ”Alex igangsatte en 'restore changed blocks only' restore, som klarede 15 TB på cirka 20 minutter – men det skete KUN, fordi han var der. Hvis jeg selv havde igangsat en klassisk fuld restore fra backup, så havde det taget 6-7 timer. Så dér kom procedurer og roller til deres ret”.

 

Vi skal ikke vide alt

En succes og et moderne vue på en it-organisation skinner igennem her. ”Vores it-kompetencer skal matche vores filosofi. Vi er i 2019. Vi skal ikke vide alt – vi skal ikke have ekspertviden, men bare vide, hvor vi kan hente den. It handler om forretning i dag, så vi skal ikke bruge enorme ressourcer på at vedligeholde niche-viden. Så vi henter de sidste 20% af kompetencerne udefra. Det gør os meget agile. Når jeg ikke er i huset, så ved alle stadig hvem, hvad, hvor og hvornår”.

Peter sætter pris på den nærhed, han har til Danoffice IT. ”Jeg ved, at Alex kan lide at være her. Vi har gensidig respekt, og han går altid en ekstra meter for os”, fortæller han. ”Det har jeg også sagt til Morten Arknæs: At jeg håber, de bliver ved at holde deres personlige tilgang – det er vigtigt”.

Peter har før prøvet at arbejde med konsulenthuse i høj vækst. ”Jeg oplevede et Microsoft-hus, hvor der pludselig kom booking-konsulenter ind over, og jeg måtte ikke ringe til mine konsulenter. Så jeg sagde til direktøren; det går galt, det her. Men Danoffice IT har bevaret nærheden i væksten”.

 

Ikke et leverandørforhold

For Veeam som producent er det også essentielt, at deres kunder får den rette service hele vejen rundt. Peter fortæller, at også Danoffice IT’s sælger, Mette Larsen, arbejder på samme måde. Hun presser mig aldrig, og jeg skal ikke skjule ting for hende – vi er helt åbne. Og hun ringer derfor uopfordret, fordi hun har os i tankerne og med sig rundt. Det er derfor mere et samarbejde end et leverandørforhold, vi har til dem”, slutter Peter Gura.

Udforsk flere case stories