Supply Chain Services

Nye vinde blæser

Vestas er et fyrtårn i grøn udvikling. Både herhjemme og verden over. Mere end en virksomhed og mere end vindmøller - noget større. Men det er også en organisation, der kan gennemgå omstillingsprocesser, som flertallet kun kan drømme om. Det gælder også den gennemgribende og effektive mobility-rejse, virksomheden startede på i 2017. En rejse, vi i edgemo er stolte over at være en del af. Vestas har formået at realisere en global håndtering af mobile Apple-enheder, hvor de miljø- og forretningsmæssige effekter er i en liga for sig – og går hånd i hånd med en ultimativ brugeroplevelse.

Skrevet august 2020

Over 400.000 mandetimer om året og millioner af dollars sparet. Det er blot nogle af effekterne af den digitale transformation, Vestas satte i gang med overgangen til en ren Apple-platform på mobile enheder. Derudover bidrog transformationen til at nedbringe virksomhedens CO2-udledning, idet udskiftede enheder nu returneres og genanvendes. En service, vi i edgemo tilbyder fra vores Warehouse i Hinnerup.

Da vi kommer ind i billedet omkring håndtering af mobile enheder, er Vestas allerede startet på rejsen. Mobility-rejsen startede ude på deres sites – dér hvor de opstiller vindmøllerne. Vestas distribuerede iPads med en SitePlanner-app til deres Construction Site Managers. Effekten var så markant, at det blev dét, som katapulterede det ultimative mobility-projekt. Der er - så vidt jeg ved - ingen, der har skabt lignende resultater alene ved at lade de rette enheder, den rette håndtering og den uovertruffent bedste slutbrugeroplevelse være essensen.

”Vi anslår, at vi med iPad kan spare en dags kranleje per projekt. Og med 300 projekter eller mere hvert år bliver det en besparelse på millioner af dollars”, udtaler Troels Fleckenstein, VP i Vestas Global IT, og henviser til, at kranen udgør størstedelen af omkostningerne, når en vindmølle rejses.

iPads med SitePlanner-appen hjælper Vestas' Construction Site Managers med overblik og kontrol, når vindmøllerne skal rejses.

Fra vugge til genbrug

”Essensen af det, vi har leveret ind i samarbejdet med Apple og Vestas, er en Supply Chain Service med et ekstremt fokus på slutbrugeroplevelsen”, fortæller CCO i edgemo, Morten Arknæs. ”Vestas’ brugere kan i dag vælge imellem fire Apple-produkter; iPhone 11, iPhone SE, iPad 10,2” og iPad Pro. De udgår fra edgemo's danske Warehouse, hvor de klargøres med rette udstyr og konfiguration til den enkelte bruger. Den leveres i en returkasse, så brugeren – hvis denne ikke er nyansat – kan returnere den gamle Apple-enhed. Vi sørger derefter for, at den bliver dataslettet og genanvendt.

Brugerens eneste opgave er at åbne kassen og indtaste sit bruger-id - alle systemer, apps og data er øjeblikkeligt tilgængelige. Denne globale service, vi i edgemo har skabt til Vestas, sørger også for, at virksomhedens Apple-enheder helt automatisk udskiftes. Der er ikke gammelt udstyr i skufferne. Det er en lifecycle management-løsning, og vi er stolte over at kunne spille en lille rolle i at styrke Vestas’ i forvejen meget grønne aftryk”.

Vestas' 10.000 serviceteknikere har problemfri adgang til de oplysninger, de skal bruge, via iPhones og One Field Service appen.

Én platform – den bedste platform

For at begribe omfanget af den Apple-løsning, Vestas er overgået til, kræver det et kig tilbage til den spæde start. På trods af at vi i selskab med Apple og Vestas er små, fremlagde vi en Rolls Royce-model. Alt var med. Det lyder banalt, men hvis dine brugere sparer tid og også bliver mere produktive, så kan dét, at tage en iPad i brug i en koncern som Vestas, være virkelig mange penge værd. I edgemo tænker vi User Experience ind i alt. Opstiller de rette personaer og dernæst de rette User Journeys, og ad dén vej har vi i fællesskab skabt den bedst tænkelige service.

”Slutbrugerperspektivet skal gennemsyres i alt, vi laver. Et minimum af it-forstyrrelser for slutbrugerne er essentielt, når man arbejder i så dynamisk et miljø, som Vestas kan tilbyde. Når det er sagt, stod vi med en udfordring, hvor vi skulle introducere lifecycle, logistikoptimering, it-sikkerhed og introduktion af én (Apple-) platform in one go. Det har været en kompleks opgave, men missionen er lykkedes”, udtaler Kenneth Kallestrup, Director for User Productivity & Collaboration i Vestas Global IT om samarbejdet med edgemo.

Morten Arknæs bekræfter: ”Vi kom ikke og påduttede Vestas en bevidsthed om brugeroplevelse. De nævnte faktisk selv User Experience som det første, da de spurgte ind til global udrulning. Det var helt centralt for dem.”

Apple-enhederne udgår fra edgemo's danske Warehouse, hvor de klargøres med rette udstyr og konfiguration til den enkelte bruger.

Man skal ikke gå ned på udstyr…

En velkendt vending, som har ført meget skidt med sig i forhold til overforbrug, volumen og alt andet end bæredygtighed. Vestas er et globalt foregangseksempel på den omstilling, der er den altoverskyggende politiske agenda og bevidsthed i dag: En omstilling, der skal redde vores klima. Så en device management service i regi af Vestas skal naturligvis opfylde og efterleve de skrappeste krav til bæredygtighed.

”Økonomisk bæredygtighed er en selvfølge, men det, at Apple-enhederne genbruges, er et stærkt sustainability-tiltag. En iPhone 11 er ikke en billig enhed, MEN set over tid er den faktisk billigere i brug end andre produkter, da den holder en helt anden værdi, når den udskiftes”, fortæller Morten Arknæs.

Augmented reality på iPads gør det – i et pilotprojekt - muligt at vise kunderne, hvordan vindmøllerne ser ud i omgivelserne.

Én organisation – én platform

I dag er ét samlet Vestas kørende på den samme Apple-platform. Efter implementeringen af iPads med SitePlanner-app’en til deres Construction Managers rullede man videre til salg og marketing. Augmented reality på iPads gør det – i et pilotprojekt - muligt at vise kunderne, hvordan vindmøllerne ser ud i omgivelserne. Dernæst kom turen til de 10.000 Field Service Technicians, som servicerer vindmøllerne, og til sidst til de 24 fabrikker - og effekterne holdt ved.

”Vi har oplevet en større motivation, fordi teknologien ikke er i vejen. Men derimod hjælper dem”, udtaler Troels Fleckenstein, VP i Vestas Global IT.

Vi har været sparringspartner fra dag ét på overgangen til Apple-enheder. Vi designede og formede brugernes proces – fra bestilling, klargøring og leverance til ibrugtagning. Og ultimativt også returnering og genanvendelse. MEN at hele processen kan udleves – det skyldes ubetinget Vestas’ organisation. De enheder, vi udruller til Vestas, er jo spækket med state-of-the-art, skræddersyede apps, som skal understøtte brugerne i deres arbejde – og Vestas i sin forretning. Og en implementering og adoption i dén skala, vi er vidne til her, og ikke mindst med dén succes – det skyldes 100%, at deres organisation er gearet til det. Deres kultur understøtter omstillingen. Det er aldeles imponerende, for at sige det mildt.

Morten Arknæs slutter: ”Vi har været – og er fortsat - en del af et fantastisk samarbejde med Vestas og med Apple. De sidste tre år frem mod den fulde lancering har været kolossalt inspirerende, og vi er nødt til at give de største roser til Vestas for deres mod, progressivitet og ihærdighed – og til Apple for at levere en kvalitet og service i sin helt egen skala”.

”Vi har næsten 80.000 vindmøller installeret over hele verden. Vi vokser i rasende fart. Vi skal optimere vores processer inden for tre vigtige områder. Sikkerhed, hastighed og skala. Og Apples teknologi leverer på alle tre områder”, slutter Troels Fleckenstein, VP i Vestas Global IT.

Se det hele i den ekstraordinært flotte video om Vestas herunder (varighed: 3 minutter).

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.