Torben er siden artiklen udnævnt som Head of People & Culture i edgemo og Danoffice IT.

Skrevet september 2018

Historien om Torben Christensen er ikke kun historien om miljøkemikeren, der endte som global it-direktør i Bruxelles – for så senere at smække døren til direktionsgangen i, til fordel for et job som sælger i edgemo. Det er også en historie om passion, om supernørderi – og på mange måder en historie om os, edgemo. For hvis der er noget, manden med cykelstyrs-skægget er, så er det edgemo.

Det er også en meget lang historie, for Torben Christensen er ikke så nem at beskrive med få ord. Det er nu ikke derfor, han bliver kaldt "Lange" - det har mere med højden at gøre. En af kollegerne, marketing manager Mette Hylander, giver ham følgende skudsmål:

”Torben er den kollega, du altid har ønsket dig. Han véd, hvad der giver værdi, og han investerer i sine medmennesker. Ikke på den dér beregnende måde, men fordi han selv glædes ved det og véd, hvad det betyder for fællesskabet. Uanset om det handler om it-løsninger, salg eller at smede en kniv, gør han det bedre end de fleste. Det giver en naturlig pondus og smitter af på os alle. Vi gør os ekstra umage – også med at være ordentlige mennesker. Torben er vigtig for edgemo og alle omkring os.”

Noget med hvide kitler og høje pander

”Min rejse er min definition på, hvad jeg er, og hvad jeg laver her”. Sådan lyder første interview-note i dette portræt. Vi, der kender Torben, ved, at han har et fakta eller en bemærkning til hvilket som helst emne. Men aldrig på den dér bedrevidende måde. Nej, vi er et helt andet sted. Torben lider nemlig af videbegær. ”Jeg interesserer mig for ALT – undtagen sport. Jeg kan ikke lade være med at fordybe mig”, lyder det fra manden selv.

”Da jeg startede min karriere, anede jeg ikke, hvad jeg skulle. Det eneste, jeg vidste, var, at jeg altid har været supernørd, så det skulle handle om videnskab. Noget med hvide kitler og høje pander”, siger Torben og fortsætter: ”Det blev til en laborantuddannelse og et år hos daværende Miljøkemi. Men så opdagede jeg it! Her kunne jeg pludselig lave noget, som hed automation – og det var nyt”.

Det hurtige direktionsliv

Miljøkemi blev til Eurofins og gik fra 82 til 12.000 ansatte. Globalt. Og Torben gav den it-gas på den hårde 90’er-måde. Men der begyndte igen at ske noget med hans interessesfære. ”Min interesse for it-ledelse, økonomi og virksomhedskultur steg helt ud af kontrol. Jeg tog en HD, og dét blev seriøst et vendepunkt”, siger Torben om sit næste store skridt i it-branchen: Entreen på de bonede gulve.

”Jeg opdagede, at mennesker skal styre teknologien og ikke omvendt. Min passion blev at få folk til at løbe i samme retning. Dét opdagede man fra HQ og gav mig opgaven med at samle en it-organisation på tværs af lande. Jeg blev hevet til Bruxelles som global it-direktør i 2008 – og dét gik stærkt”. Men det hurtige liv blev paradoksalt nok begyndelsen på rejsen til dét, edgemo også er bygget af. Og således oplevede Torben sin anden it-åbenbaring.

Intet uden gnist. Intet

Det kørte for Torben! Men som altid var hans radar tændt, og det, han registrerede, det huede ham ej. ”I stedet for at arbejde for gnist i øjnene hos medarbejderne, så arbejdede man for KPI’er alene”, siger Torben og serverer på smukkeste vis koblingen til edgemo’s oprindelse og eksistensgrundlag.

For på dét tidspunkt aner den gode Torben ikke, at der hjemme i Danmark sker akkurat det samme for nogle mennesker – som senere skal få stor betydning for ham. Lang historie kort: Torben sagde ”Mojn” – hvilket han stadig gør den dag i dag, når en samtale slutter. Stillede lakskoene og tog hjem.

Ret mange juleøl, Windows 7 og nye udfordringer

I 2011 er Torben tilbage i Danevang, hvor han egentlig troede, at han skulle finde sig et nyt it-direktørjob. Men som han selv siger det: ”Skæbnen ville jo, at Lars Andersen var min leverandør hos Eurofins, og vi havde en helt speciel kobling. Han opsnappede hurtigt, at jeg var på udkig efter nye udfordringer, så vi skulle lige mødes og snakke noget Windows 7-udrulning. Det gjorde vi så over ret mange juleøl.”. Ifølge Torben blev dét starten på turen mod livet som sælger i edgemo.

”Jeg blev inviteret til Hinnerup, hvor Lars sad sammen med Morten Arknæs og Kenneth Knude. edgemo eksisterede ikke endnu, men jeg indså straks, at med de tre dér, så er det "What you see is what you get". De havde så meget ild i øjnene, at jeg købte ind på det fra start. De ville noget HELT andet end, hvordan man ellers gjorde tingene i branchen”.

Ild i øjnene og Excel-ark

”Der var ikke noget med KPI’er og andet pjat. Ikke et ord. I stedet ville de starte et nyt eventyr ud fra devisen, at hvis folk har det godt, så får man SÅ meget mere igen. Man får folk til bevæge sig i samme retning og gå sammen i tykt og tyndt”, siger Torben og slår fast: ”Det var stort at opdage. MEN altså - at jeg så skulle til at sælge og dermed komme om på den anden side af bordet, det var så mindre væsentligt. Jeg vidste bare, at jeg VILLE arbejde i den organisation. Jeg fik et excel-ark den første dag – begynd du at ringe til dem, Torben", griner Torben, som uden salgserfaring blev ansat som edgemo's første sælger.

Når Torben sætter ord på sin første tid i edgemo, er han noget beskeden, men han er også ærlig omkring, at han var med til at definere, hvad det er for en ”edge-faktor”, man skal have, for at kunne være med. ”Det var grænseoverskridende, da jeg i realiteten havde utroligt lidt at komme med. MEN jeg opdagede hurtigt, at jeg - efter næsten to årtier som it-chef og it-direktør - vidste en del om, hvordan det er at sidde i kundens sted. Og det kan kunderne jo godt mærke".

Kunderne bliver aldrig til et nummer i køen

Tager man et vue ud på it-branchen i al almindelighed sammen med Torben, så sætter han gerne ord på. ”Der er bestemt stor bevågenhed på, hvordan vi behandler medarbejdere og vedligeholder virksomhedskulturen i branchen. Det er blevet en retning i dag – men vi er altså bare ikke kommet så langt, som mange foregiver. Der er meget corporate bullshit om emnet”, konstaterer Torben og fortsætter: ”Kernen hos os derimod er, at mennesker handler med mennesker. Det er Walk the Talk. Det handler om at være tro mod det, man er”.

Der er noget modsatrettet ved at tale om nærhed og vækst i samme sætning, men Torben er bevidst om, at lige nu handler væksten om at imødekomme en efterspørgsel. Så for at bevare nærheden til kunden, skal der ganske enkelt flere folk til. ”edgemo’s kunder bliver aldrig til et nummer i køen”, siger han. ”Ingen tvivl – det går stærkt nu, og vi er vokset ud af reden. Det kan forståeligt nok give rynker i panden, hvad angår kulturen, MEN: Hvis vi bliver ved med at lede, som vi gør i dag, fastholder vores flade organisation OG ikke mindst dyrker vores interne kulturbærere, så lykkes vi igennem væksten. Kulturbærerne bliver bindeled til topledelsen, når organisationen vokser med det tempo, den gør i dag. Der er derfor nogen, som skal hjælpe med at tale edgemosk. Sådan bevarer vi vores appel over for kunderne, og vores folk kan blive ved med at gøre det, de er bedst til”.

En it-mand i Snickerbo

Men Torben er ikke kun it-Torben. Han mener det, når han siger, at han interesserer sig for stort set alt. Men, der er dog ting, som fylder mere end andet – om ikke andet så periodevist. Torben er et madøre, en madnørd, råvareelsker og en reel selvforsyner. Han er også musikant ud i trommer og guitar. Og nå ja, så kan man jo lige så godt bygge sine egne guitarer - noget han har gjort i mange år. Torben er med andre ord en træmand. Med stort T. ”Hele min pensionsopsparing står ovre i mit værksted. Det er helt godnat”, siger han.

Og han elsker sit landsted. ”Da jeg fik mit hus, var der en stor græsørken, og jeg besluttede mig for, at alt, jeg sætter i min jord, skal give udbytte eller kunne spises. Så naturen og det kreative fylder mindst lige så meget som it’en gør", slutter Torben Christensen.

Nyheder skrevet af Torben Christensen

Vil du vide mere om mig?

Kontakt mine kollegaer

Vil du vide mere om mig? Så er du velkommen til at kontakte mine kollegaer i Hinnerup eller mig direkte