• Logistik
  • ESG
  • Lenovo
  • Nyhed

Lenovo har været en af vores tætte samarbejdspartnere igennem mange år. Derfor blev vi selvsagt begejstrede for nyheden om, at Lenovo nu har åbnet deres første store produktionsanlæg i Europa! Og de gode fortællinger står næsten i kø i denne nyhed, som lander i en tid, hvor international uro, leverancekriser og krav om bæredygtighed løber med overskrifterne.

Tid er - mere end nogensinde før - en kritisk faktor i it-industrien, og mange oplever store leveranceproblemer. Selvom vi er tæt forbundne via den digitale infrastruktur, afslører de geografiske afstande sig tydeligt, når der er brug for nyt udstyr. Derfor er det i sagens natur spændende, at én af verdens førende it-producenter nu har taget et markant skridt for at minimere afstanden – og dermed øge leverancesikkerheden for alle kunder i Europa og i regioner tæt på Europa. Fabrikken er en strategisk vigtig brik i Lenovo's internationale produktionsnetværk på over 35 anlæg!

Søren Koed, som er Country Sales Manager for Lenovo Infrastructure Solutions Group i Danmark, fortæller: ”Det er et strategisk valg fra vores side at etablere endnu en fabrik. Det er en åbenlys fordel for vores kunder, for vi er nogle af de eneste på markedet, der ejer og driver vores egne produktionsfaciliteter – og de to bærende elementer bag anlægget i Ungarn er bæredygtighed og leverancer”, siger han og fortsætter: Hvad leverancer angår, så får vi ikke komponenterne hurtigere end vores konkurrenter. De kommer jo samme sted fra, fx Kina. Men når vi har komponenterne på fabrikken i Ungarn, opnår vi en helt unik fleksibilitet. Vi har mulighed for at skalere på et helt andet niveau end ellers. Leverance og hastighed går hånd i hånd”.

Fleksibilitet og kapacitet

"Anlægget er nystartet, og de bygger stille og roligt på. Men perspektivet er jo, at vi får en kortere vej for produktet – og det er jo alfa og omega for os og vores kunder. Så på dén måde, er det i en tid, hvor leveringstiden er et vigtigt konkurrenceparameter, en udvikling med gode muligheder i” fortæller Rasmus Foli, Head of Vendor Management i Danoffice IT.

Også på det mere praktiske plan ser Rasmus lyst på mulighederne med anlægget i Ungarn. ”Det er super positivt, at Lenovo selv kan spille en rolle i forhold til kapacitet. Mulighederne for og vejen til at skalere er blevet kortere. Det vil kunne påvirke ordrer - store som små”, fortæller Rasmus Foli.

 

Virus på leverancenerverne

It-branchen kender om nogen til vira, men da Corona-pandemien skyllede ind over hele jorden og især Kina, blev vi ramt hårdere end nogensinde. Kina’s håndtering af pandemien og dens udbredelse i landet fik leverancer verden over til at gå i stå. Virus på leverancenerverne, fristes man til at sige. Men Søren Koed fortæller, at når der opstår ting som Corona-nedlukninger, så kan Lenovo flytte produktionen rundt mellem deres egne fabrikker. ”Her er fordelen ved at kunne producere lokalt meget tydelig”, lyder det.

Det nye anlæg i Ungarn kan - med over 1.000 servere og 4.000 arbejdsstationer produceret om dagen - i sagens natur gå ind og spille en rolle på det europæiske marked. Men et anlæg som dette på over 50.000 kvadratmeter er naturligvis ikke sat i verden for at imødekomme en global pandemi. ”Fabrikken er projekteret langt før Corona, og med langsigtede mål for især bæredygtighed, men også for skalerbarhed i forhold til drift og omkostninger”, fortæller Søren Koed.

Bæredygtige ambitioner

I hele vores organisation arbejder vi indgående med bæredygtighed – på flere parametre. Og dét mindset deler Lenovo i høj grad, for de nye produktionsfaciliteter i Ungarn har progressive, langsigtede mål på netop bæredygtighed. ”Der er åbenlyse fordele ved at kunne producere lokalt; det mindsker afstande, sparer en masse transport og nedbringer dermed vores aftryk”, fortæller Søren Koed og uddyber: ”Og det er ikke kun ud til kunden, for vi kan også i stor stil effektivisere vores transporter af råmaterialer”.

Ud over transporten har Lenovo anlagt et storstilet solcelle-projekt på anlægget: ”Til at starte med har vi etableret et solcelleanlæg, som yder 0,5 megawatt, og i fase to går vi helt op til 2,5 megawatt. En anden ting, vi gør, som er meget effektfuldt, er såkaldt bulk packaging. Fordi fabrikkerne er vores egne, kan vi selv bestemme, hvordan tingene skal pakkes, når de skal ud til kunderne. Vi sparer en masse plads og en masse emballage. Helt konkret har vi en pladsbesparelse på vores transporter på op til 50%, og så har vi opnået 67% reduktion på emballage - i et grønt perspektiv er vi meget tilfredse. Her går forretning og bæredygtighed hånd i hånd”.

 

Udvikling og ansvarlighed

For os er det helt centralt, at løsninger, leverancer og partnerskaber er ansvarlige og tager hensyn til omverden og klima, og her ser Rasmus en sammenhæng: ”Det er klart, at produktet bliver 'grønnere', når det ikke skal produceres i og fragtes fra Østen. Det kan især være væsentligt for de af vores kunder, som i forvejen har en udtalt grøn profil”, fortæller han og fortsætter. ”Derudover så matcher det godt med vores arbejde på Social Impact og ansvarlighed – for her taler vi om arbejdspladser i EU generelt og om helt lokale arbejdspladser, hvilket har mange positive effekter”.

Den cirkulære tankegang om it-udstyrs levetid fylder mere og mere i branchen, og den er også central i etableringen af Lenovo's ungarske anlæg:

"På den nye fabrik kan vi følge produkter fra start til slut, for det bliver også en europæisk hub for genanvendelse af det udstyr, vi selv producerer. Vi har lige sat det i søen, og det vil vokse betragteligt i fremtiden. Når kunderne er færdige med udstyret, henter vi det retur og sikrer en bæredygtig genanvendelse, så på dén måde kan vi overskue hele produktets livscyklus”, fortæller Søren Koed.

Global og lokal storspiller

Alle er med på, at Lenovo ikke er en lille spiller. Og med +35 fabrikker verden over har producenten nogle muskler at spille med på især supply-chain, som kun de færreste kan matche. ”Gartner har os pt. på en 9.-plads på deres Supply Chain Top-25 2022-liste, hvilket kun understreger at der er én af vores core kompetencer”, slår Søren Koed fast. ”Det er også årsagen til, at vi producerer til de største Cloud Providers i verden – faktisk leverer vi til otte ud af ti af de største. De har alle meget skrappe krav til både komponenter, kvalitet og til leverancerne i sig selv. Og det er klart, at det giver en skala i vores produktion, men det kommer alle til gode. Jo mere output på vores fabrikker – jo bedre priser. Så på dén måde bidrager fabrikken i Ungarn os med at indfri vores mål på bæredygtighed samt med at optimere vores kæder og økonomi”, slutter Søren Koed.

 

Store, grønne kunder stiller krav

I Danoffice IT handler vi med førende globale aktører på grøn energi, og her har anlægget i Ungarn allerede spillet en rolle: De kortere leveringstider og de kortere transportafstande er et centralt udbytte for denne type organisationer. Men for virksomheder, som i deres udgangspunkt er grønne eller handler med grøn energi, er transporttid ikke nok.

Vi bliver mødt med stigende krav – og de krav skal vi som leverandør formidle til vores partnere, herunder Lenovo. Så udfordringen er fortsat, at uanset om produktet udgår fra Østen eller Ungarn, så er denne type kunder nede og se på klimaregnskabet for produktionen af det enkelte produkt. Er det grønt eller sort? Anlægget i Ungarn svarer helt sikkert på nogle udfordringer og vil spille en rolle, men der er fortsat mange ting, vi som branche kan tage vare på – og hér er vi nødt til at handle i fællesskab. I Ungarn, i Europa og i verden.

Relevante stories