Så kommer der alligevel en to’er! Rygterne har svirret i nogle uger, og de blev voldsomt accelereret, da flere net-medier fortalte, at Windows 11 var blevet lækket.

Torsdagens What’s next for Windows-event åbnede op for, hvad ellers har været en velbevaret hemmelighed, som kun ganske få internt i Microsoft har haft kendskab til, og endnu færre har haft adgang til. Men nu er det officielt: Windows 11 kommer senere i år!

I 2015 meldte Windows-teamet ud, at Windows 10 ville være den sidste Windows-version, men det har nu vist sig ikke at holde stik. Men hvad er det så, der har fået Microsoft til alligevel at løfte versionsnummeret til 11? Er det bare marketing, som nogle mener, eller er der mere i det? Efter torsdagens event har vi haft mulighed for at dykke ned i alle de nye oplysninger, og vi mener ”der er mere i det”, både på udseende og oplevelse, men også på funktionalitet og krav til hardware.

Startmenu i midten

Windows 11 bygger på det velkendte Windows 10-fundament. Microsoft lover os, at planlægning, forberedelse og installation af Windows 11 er den helt samme proces, som vi efterhånden kender fra Windows 10. At opgradere til Windows 11 vil derfor være helt den samme oplevelse, som vi kender fra Windows 10-opdateringer. Microsoft Endpoint Manager, skykonfiguration, Windows Update for Business og Windows Autopilot understøtter Windows 11 fra dag ét, og det kan godt være, at Windows har fået et nyt navn, men morgendagens miljø er det samme med Windows 11.

Den største udfordring jeg umiddelbart ser, er de opdaterede krav til hardwaren. Dog minder kravene rigtigt meget om de nuværende krav til Windows 10, med undtagelse af ét punkt: Trusted Platform Module (TPM) skal nu være version 2.0. Det kan betyde, at vi skal skifte klienter med lidt år på bagen, om end TPM 2 har været et krav til udvalgte scenarier i nogle år. Men nu er det krav altså et krav til Windows 11.

Den største ændring - i hvert fald for mig - ligger i det visuelle. Ikke mindst beslutningen om at flytte Startmenuen ind i midten af skærmen kommer til at betyde, at vi får  behov for at forberede vores brugere lidt mere end før. Misforstå mig ikke, det giver super god mening at flytte Startmenuen (og nogle vil måske mene, at Microsoft har planket dén idé fra Apple). Men med de nye funktioner, der blev introduceret, syntes vi, at Windows 11 formår at tage det bedste fra flere platforme og kombinere det med nye og hidtil ukendte funktioner og gjort dem mere brugervenlige – vi er fan og glæder mig til Windows 11!

Vores favoritter

Snap Layouts og Snap Groups

Vi er enormt begejstret for de nye Snap Layouts, der giver brugeren hurtig adgang til at konfigurere vinduer på desktoppen. En ny og ret interessant funktion med Snap Layouts og Snap Groups afhjælper den der irriterende oplevelse, når du skifter fra din eksterne skærm til din bærbare skærm. Du får simpelthen - qua Snap Groups - en god brugeroplevelse, når du tager din bærbare pc med til et møde og tilbage igen til din eksterne skærm, uden at du skal omarrangere alle dine åbne vinduer (se screenshot herunder).

Virtuelle Desktops

En anden funktion, som nogle af os kender som Virtuelle Desktops, ser ud til at have fået en opdatering. Ved første øjekast er det gjort mere tilgængeligt for den ”almindelige” bruger, og vi tror, at det kan hjælpe med til at dele hjemmearbejdspladsen op i privat, personligt og arbejdsdesktops. Derved får vi nemmere ved at at opdele arbejde og fritid, hvilket har været en stærk drivkraft for Microsoft, da de sidste års krav til hjemmearbejde har ændret vores måde at arbejde på - og ikke nødvendigvis til det bedre.

Microsoft Teams i Startmenuen

Ikke alle er normalt ikke alt for begejstret, når Microsoft ”propper” default applikationer og funktioner ind i Windows. MEN, med Windows 11 har Microsoft valgt at integrere Microsoft Teams direkte ind i den nye Startmenu, og her er vi også umiddelbart fan. Behovet for at kunne skifte mellem forskellige logins i Microsoft Teams kan dog måske vise sig at give udfordringer, men det finder vi snart ud af.

Microsoft Store

Microsoft Store har også fået et løft, og målet er, at der skal være endnu flere apps tilgængelige på din Windows 11-arbejdsplads. Den har vi måske nok hørt før, men en ting, jeg personligt ser rigtigt meget frem til, er muligheden for at benytte Android Apps på min Windows-arbejdsplads.

Vil du også prøve Windows 11?

Som nævnt tidligere kommer Windows 11 senere i år. Men kan du heller ikke vente med at få fingrene i den, kan du allerede fra i næste uge begynde at teste og udforske Windows 11. Microsoft annoncerede på torsdagens event, at alle Windows Insiders i Dev-channel vil blive opdateret til Windows 11. Er du ikke allerede en del af Windows Insider-programmet, vil nu være et godt tidspunkt at tilmelde sig, se https://insider.windows.com/en-us/insidewindows11/ eller https://twitter.com/windowsinsider/.

Der er mere

Vil du vide mere om Windows 11, er du velkommen til at kontakte vores konsulenter, som brænder for at dele vores erfaringer med Windows 11, Windows Autopilot, Microsoft Endpoint Manager og hele økosystemet omkring Den Moderne Arbejdsplads. Udfyld gerne formularen herunder.

Du kan også besøge Microsoft's Windows blogs:
Introducing Windows 11
Preparing for Insider Preview Builds of Windows 11

Tænd kontakten

Vil du vide mere?

Udfyld felterne, så kontakter vi dig senest næste arbejdsdag. Du er også altid velkommen på +45 69 89 88 00 eller info@edgemo.com - og i menuen under Kontakt finder du alle edgemo people's kontaktdata.